Dostupni linkovi

Pompeo otvoren za nove razgovore sa Sjevernom Korejom


Američki državni sekretar Mike Pompeo
Američki državni sekretar Mike Pompeo

Američki državni sekretar Mike Pompeo izjavio je u četvrtak da "izražava nadu" o nastavku pregovora sa Sjevernom Korejom, i kako navodi Reuters, ostavio mogućnost nastavka samita sa liderima ove dvije zemlje, iako Pjongjang kaže da nemaju namjeru da se vrate pregovorima.

Usred zastalih američkih pregovora o odbacivanju nuklearnog oružja u Sjevernoj Koreji, Pompeo je rekao da SAD nastavljaju svoje napore na ponovnom uspostavljanju dijaloga sa Pjongjangom, no odbio je da ponudi više detalja.

"Nadamo se da ćemo moći nastaviti ovaj razgovor, bilo da se radi o razinama ispod samita ili ako je to prikladno i ako se mora održati korisna aktivnost da se i viši čelnici ponovno okupe," rekao je Pompeo novinarima u Washingtonu na pitanje je li moguć još jedan samit prije američkih predsjedničkih izbora u novembru.

"Što se tiče kako, kada i ko, jednostavno ne želim danas o tome govoriti", dodao je Pompeo.

Američki predsjednik Donald Trump i sjevernokorejski lider Kim Jong Un prvi put su se susreli 2018. godine u Singapuru, čime su podignute nade za ispregovarani kraj nuklearnog programa Sjeverne Koreje. No, njihov drugi samit 2019. u Vijetnamu, kao i kasniji razgovori, su propali.

Trump je u utorak rekao da je otvoren za još jedan sastanak sa Kimom, te misli da bi mogao biti koristan, naveli su iz Glasa Amerike, prenosi Reuters, u transkriptu intervjua.

No, Sjeverna Koreja, očito frustrirana jer nema znakova ublažavanja sankcija, posljednjih sedmica je navela da nemaju namjeru ponovo sjesti za pregovarački sto sa Sjedinjenim Državama.

XS
SM
MD
LG