Dostupni linkovi

Sjeverna Koreja izgubila nadu u diplomatske pregovore s SAD-om


Lider Sjeverne Koreje Kim Jong Un i predsjednik SAD Donald Trump u Singapuru, 2018.

Sjeverna Koreja je "izgubila nadu" zbog izostanka napretka u razgovorima sa Sjedinjenim Američkim Državama, dvije godine nakon historijskog sastanka na vrhu na kojem su učestvovali Kim Jong Un i Donald Trump, ocijenio je u petak sjevernokorejski ministar vanjskih poslova.

"Nada u poboljšanje veza (dvije zemlje) koja je prije dvije godine bila velika i u koju su bile uprte oči cijelog svijeta, danas se pretvorila u beznađe čija je glavna oznaka naglo pogoršanje", ocijenio je ministar Ri Son Gwon u saopštenju koje je objavila službena agencija KCNA, prenosi Rojters.

Sastanak na vrhu u Singapuru 12. juna 2018. bio je prvi sastanak nekog američkog predsjednika sa sjevernokorejskim čelnikom a završio se zajedničkom izjavom u kojoj se Pjongjang obvezuje da će raditi na potpunoj denuklearizaciji Korejskog poluotoka, a Washington da će Sjevernoj Koreji pružiti sigurnosne garancije, podsjeća Jonhap.

No, drugi samit dva lidera, održan u Vijetnamu u februaru 2019. završio je bez dogovora.

Obrazlažući razloge prekida susreta, Trump je naveo kako je čelnik Sjeverne Koreje zahtijevao potpuno ukidanje sankcija.

Američki predsjednik rekao je da je Kim bio spreman odustati od nekih sjevernokorejskih nuklearnih postrojenja, "ali ne onih koje je SAD tražio".

XS
SM
MD
LG