Dostupni linkovi

Pjongjang okrivljuje Vašington za zastoj u razgovorima


Ispaljivanje balističke rakete, Sjeverna Koreja
Ispaljivanje balističke rakete, Sjeverna Koreja

Sjeverna Koreja u ponedjeljak je okrivila Ameriku za neuspjeh u obnovi razgovora za denuklearizaciju Korejskog poluostrva, prenosi Rojters.

Sjeverna Koreja je početkom mjeseca izrazila želju da obnovi razgovore krajem septembra, ali je Vašingtonu bilo neophodno vrijeme za novi pristup.

Američki državni sekretar Majkl Pompeo izjavio je prošle sedmice da susreti u septembru nisu mogući, mada je naveo da je Vašington spreman za sastanak.

U svom govoru pred Generalnom skupštinom sjevernokorejsko ambasador u UN Kim Song naveo je da je vrijeme da Vašington, takođe iznese prijedloge za razgovore.

"Uz pretpostavku da su SAD imale dovoljno vremena da pronađu metod kalkulacije koja može biti podijeljena sa nama, izražavamo volju da sjednemo sa SAD radi sveobuhvatne diskusije o temama o kojima smo i do sada razgovarali", naglasio je Song.

Song je posljednjeg dana zasjedanja Generalne skupštine UN pozvao na puno sprovođenje izjave koje su dali Tramp i sjevernokorejski lider Kim Džong Un nakon njihovog prvog susreta u Singapuru u junu prošle godine.

Obojica su se u saopštenju saglasila da će raditi na novim odnosima i ka denuklearizaciji Korejskog poluostrva.

On je istakao da je prošlo više od godinu dana od susreta Kim Džong Una i Trampa i da je od tada ostvaren vrlo mali napredak, te da "situacija na Korejskom poluostrvu nije izašla iz kruga povišenih tenzija".

Bivši američki savjetnik za nacionalnu bezbjednost Džon Bolton izjavio je nešto ranije da Sjeverna Koreja ne namjerava da odustane od svog nuklearnog naoružanja i da ima koristi od zastoja u razgovorima.

XS
SM
MD
LG