Dostupni linkovi

Samit Trumpa i Kima 'završen bez dogovora'


Trump i Kim na susretu dvije delegacije u Hanoju
Trump i Kim na susretu dvije delegacije u Hanoju

Samit američkog predsjednika Donalda Trumpa (Tramp) i lidera Sjeverne Koreje Kim Jong Una (Kim Džong Un) u Hanoju završio je bez dogovora, objavila je Bijela kuća, prenosi BBC.

"U ovom trenutku nije postignut dogovor, ali njihovi timovi se raduju sastanku u budućnosti", izjavila je portparolka Bijele kuće Sarah Sanders (Sara).

Bilo je nekih očekivanja da će oni najaviti dogovor o problematičnom pitanju nuklearnog razoružanja.

Kim je rekao da je njegovo prisustvo na samitu pokazalo spremnost za rješavanje denuklearizacije.

Američki predsjednik rekao je da je njegov samit sa Kim Jong Unom završio neuspjehom zbog zahtjeva Pjongjanga da se ukinu sankcije.

"Oni su suštinski tražili da se sankcije ukinu u cjelosti, ali mi to ne možemo učiniti. Morali smo da prekinemo", rekao je Trump novinarima nakon samita, prenosi Reuters.

Ranije je sjevernokorejski lider izjavio u vijetnamskoj prijestolnici da postoji mogućnost stalnog američkog diplomatskog predstavništva u Pjongjangu.

"Američka kancelarija za vezu u Pjongjangu bi bila dobrodošla", rekao je Kim, koji je prvi put odgovorio na pitanja stranih novinara između dvije sesije razgovora s Trumpom.

Takva vrsta predstavništva nije isti nivo kao ambasada ali je to prva etapa u normalizaciji diplomatskih odnosa između dvije zemlje koje su bile na suprotnim stranama za vrijeme Korejskog rata od 1950. do 1953. godine.

Trump je na tu najavu odgovorio da bi to bila "dobra ideja".

Trump i Kim nadaju se uspješnom samitu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:07 0:00

Tokom prvog samita održanog 12. juna u Singapuru, Trump i Kim su potpisali deklaraciju o denuklearizaciji korejskog poluostrva ali od tada nije učinjen napredak,

"Ne žurim" o pitanju postizanja sporazuma prema kojem bi Sjeverna Koreja okončala nuklearni program, ponovio je Trump i dodao da brzina postizanja tog dogovora nije toliko važna za njega.

Trump: Nadam se da će ovaj samit biti još uspješniji od prethodnog

XS
SM
MD
LG