Dostupni linkovi

Vijeće ministara BiH prvi put od kad postoji nije usvojilo ni dnevni red


Vijeće ministara BiH na početku sjednice na kojoj nije usvojen ni dnevni red
Vijeće ministara BiH na početku sjednice na kojoj nije usvojen ni dnevni red

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine u četvrtak nije održalo zakazanu sjednicu, jer nije usvojen dnevni red, izjavio je na konferenciji za novinare u Sarajevu, Zoran Tegeltija, predsjedavajući VIjeća ministara BiH.

Kako je rekao, protiv dnevnog reda su bili ministri iz reda hrvatskog naroda.

"Obrazloženje za neglasanje za dnevni red sjednice jeste da su određene tačke skinute na zahtjev ministrice vanjskih poslova Bisere Turković (SDA) koja je rekla da neće glasati za neka kadrovska rješenja koja dolaze iz reda hrvatskog naroda i to je razlog zašto nije usvojen dnevni red. Očekivali smo da riješimo neka od otvorenih pitanja koja su bila i predmet usaglašavanja lidera stranaka. Sve je izgledalo da će se tako desiti, međutim, nije", kazao je Tegeltija.

Kako je rekao Tegeltija, ovo je prvi put u istoriji Vijeća ministara BiH da nije usvojen dnevni red.

Na sjednici je trebala biti razmatrana Državna strategija za procesuiranje ratnih zločina, čiji je predlagač Ministarstvo pravde BiH.

Vlasti u Bosni i Hercegovini su 2008. godine usvojile Strategiju za rad na predmetima ratnih zločina, koja predviđa da se na državnom nivou procesuiraju najsloženiji predmeti u roku od sedam godina, a da svi budu prebačeni na entitetski nivo i završeni do 2023. godine.

Krajem 2015. istekao je rok od sedam godina, a nisu završeni svi najsloženiji predmeti ratnih zločina na državnom nivou. Zbog toga je 2018. godine pripremljena Revidirana strategija, koja predviđa da veći broj predmeta bude prebačen na nivo entiteta, ali se već dvije godine čeka na njeno usvajanje.

Vijeće ministara BiH je trebalo u četvrtak razmatrati i Prijedlog Odluke o imenovanju Ekspertnog tima za praćenje stanja i aktivnosti u vezi sa problematikom odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na lokaciji Trgovske gore. Ova tačka dnevnog reda skinuta je, na zahtjev ministrice vanjskih poslova Bisere Turković, 30.juna.

Sastav ekspertskog tima je utvrđen na sjednici Koordinacionog tijela Bosne i Hercegovine (BiH) za problematiku odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na lokaciji Trgovske gore, 3. juna u Banjaluci.

Vlasti u Bosni i Hercegovini (BiH) na svim nivoima protive se otvaranju Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori, jer smatraju da bi on mogao ugroziti život i zdravlje oko 250.000 ljudi koji žive u 13 opština u slivu rijeke Une.

Na dnevnom redu Vijeća ministara BiH u četvrtak, 9.jula trebala je biti razmatrana i odluka o proglašenju 11. jula 2020. godine Danom žalosti u Bosni i Hercegovini.

XS
SM
MD
LG