Dostupni linkovi

Sa sanitarnim inspektorima u kontroli tržnih centara u Sarajevu


Uposlenici i posjetioci šoping centra u Sarajevu nose obavezne zaštitne maske, 8 juli 2020.
Uposlenici i posjetioci šoping centra u Sarajevu nose obavezne zaštitne maske, 8 juli 2020.

Prilikom obilaska jednog od najvećih tržnih centara u Sarajevu, sanitarni inspektor, s kojim je ekipa Radija Slobodna Evropa (RSE) dobila priliku da izađe na teren, odlučuje prvo izvršiti kontrolu u jednom ugostiteljskom objektu.

Nakon obilaska svih unutrašnjih prostorija, radnih površina, pregleda osoblja, gostiju, on je dužan sačiniti izvještaj i javno ga pročitati.

"Utvrđeno je da subjekt nadzora poštuje sve propisane mjere, koje su prethodno navedene", dio je izvještaja koji je potpisao i šef smjene Fehim Omerbegović.

Omerbegović priča kako su prilagodili objekat trenutnim okolnostima.

"Moraju se postaviti oznake za distancu na stolovima i stolicama. Dezo barijere za obuću moramo imati, dezinfekciju za podove, za radne površine, dezinfekciju za ruke, zatim printanu obavijest na ulazu u objekat, kako da se gosti pridržavaju mjera u objektu", kaže Fehim Omerbegović i dodaje da su na redovne kontrole već navikli.

"Kontrole su malo češće nego inače zbog same pandemije. Imamo kontrolu sigurno svako deset dana. Dođe neko ili samo onako u prolazu pitaju – je li sve ok, šta vam treba, daju nam neki dodatni savjet vezano i za pandemiju, za odnos prema gostima, kako ih razdvojiti. Uglavnom, imamo pozitivna iskustva što se tiče inspekcije", priča Omerbegović.

Građani sa maskama u tržnom centru

Na ulazu u tržni centar zatičemo Meliku, koja uredno nosi masku, prije svega da bi, kako kaže, zaštitila zdravlje.

"Apsolutno zbog ličnog zdravlja, zbog sebe i svojih najbližih. Ne razmišljam o tome, ako je naloženo da se nosi, naloženo je isključivo zbog nas, zbog naše zaštite i zdravlja", kaže Melika iz Sarajeva.

Emin Gušo, koji pred ulazom u tržni centar stavlja masku na lice, priča da uvijek u zatvorenom prostoru nosi masku, zbog zaštite zdravlja, ali i mogućih sankcija.

"Ne želim da me neko udari po džepu zbog ovako banalnih razloga. Najmanje što mogu je nositi masku unutra i to je to. Moguće je da je imam, a da ne znam i želim zaštititi i sebe i druge", smatra on.

Izdato 77 prekršajnih naloga od početka pandemije

Sanitarni inspektor napominje da su njihove kontrole uglavnom preventivnog karaktera, te da im nije cilj kažnjavati novčano privrednike, koji su, ionako, najviše pogođeni posljedicama korona virusa.

"Mjere koje naložimo su veoma jednostavne i subjekt nadzora ih može provesti bukvalno za pola sata-sat, to su neka osnovna sredstva", kaže on.

Ipak, za one koji se duže vrijeme ne pridržavaju pravila, sankcije mogu biti stroge. Iza Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo kažu da su od početka pandemije izdali 77 prekršajnih naloga u iznosu od 125.345 maraka (62,5 hiljade eura).

"U periodu intenzivnih inspekcijskih nadzora u Kantonu Sarajevo koji se provode od marta 2020. godine, a koji su dodatno pojačani 15. juna, sanitarni inspektori KUIP-a su izvršili 5.168 inspekcijskih nadzora, a zbog nepoštivanja fizičke distance i nenošenja maski izrekli su 514 rješenja s korektivnim mjerama i 77 prekršajnih naloga", navode iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove.

Inspektori na terenu najčešće bilježe nepoštivanje obaveze nošenja maski u zatvorenim prostorima, uglavnom u ugostiteljskim objekatima i trgovinama.
Inspektori na terenu najčešće bilježe nepoštivanje obaveze nošenja maski u zatvorenim prostorima, uglavnom u ugostiteljskim objekatima i trgovinama.

Broj inspekcijskih nadzora sanitarnih inspektora u martu i aprilu je veći i do pet puta u odnosu na isti period prošle godine. Osim u sredstvima javnog prevoza, kontrole se vrše u ugostiteljskim objektima, trgovinama, tržnim centrima, pekarama, frizerskim i kozmetičkim salonima, ustanovama socijalne zaštite.

Nepoštivanje nošenja maski, verbalni i fizički napadi

Vildana Brdarić iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo, kaže da inspektori na terenu najčešće bilježe nepoštivanje obaveze nošenja maski u zatvorenim prostorima, uglavnom u ugostiteljskim objekatima i trgovinama. Na terenu se inspektori nekad suočavaju s verbalnim, čak i fizičkim napadima.

"Iako je djelovanje inspekcijskih organa najprije preventivnog i korektivnog karaktera, pa tek onda represivnog, inspektori nerijetko budu u prilici da za vrijeme obavljaja službene dužnosti budu izloženi verbalnim napadima, prijetnjama i neprimjerenim ponašanjima, a početkom ovog mjeseca imali smo i slučaj fizičkog napada na tržišno-turističkog inspektora, koji je samo zahvaljujući brzoj intervenciji MUP-a KS završio sa lakšim tjelesnim povredama", kaže Brdarić.

Upozorenje naučnika: Virus se može proširiti putem vazduha
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:06:08 0:00

Iz Federalne uprave za inspekcijske poslove kažu za RSE da je od početka juna intenzivirano i koordinirano djelovanje kantonalnih, gradskih i općinskih inspekcija u slučaju detektovane neodgovornosti i nediscipline u provođenju zaštitnih mjera, te da je poštivanje higijensko-epidemioloških mjera i preporuka u manje restriktivnim okolnostima, jako značajno za sprečavanje širenja bolesti i smanjenje zdravstvenog rizika.

"Ugostiteljski objekti, trgovine i tržni centri, gradski prijevoz, uslužne djelatnosti, kao i poslovni subjekti koji zapošljavaju veliki broj ljudi, te dječiji vrtići, kojom prilikom je ustanovljeno da se preporuke Zavoda za javno zdravstvo FBiH uglavnom poštuju, te da su kršenja preporuka uglavnom prisutna u ugostiteljstvu, trgovinama i tržnim centrima. Uglavnom se radi o nepridržavanju minimuma osnovnih higijensko-epidemioloških mjera", rekla je Merima Tanović iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.

BLOG UŽIVO O KORONA VIRUSU

U prethodnom mjesecu, federalni i kantonalni inspekcijski organi izvršili su 3.725 inspekcijskih nadzora. Donesena su 252 rješenja o otklanjanju nedostataka, devet zabrana rada i 24 upozorenja, te 80 prekršajnih naloga od 152.000 KM.

Koje su kazne?

Prema Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti kaznenim odredbama su predviđene finansijske kazne od 3.000 (1.500 eura) do 10.000 KM (pet hiljada eura) za zdravstvene ustanove, privredne društva i druga pravna lica.

Kazne za odgovorne osobe u tim društvima su između 500 i 2.000 KM, (250-1000 eura) dok su za nosioce privatnih praksi, fizička lica – obrtnike kazne u rasponu od 2.000 do 8.000 KM (1.000-4.000 eura).

Od 100 do 2.000 KM (50 do 1.000 eura) predviđene su kazne za fizička lica koja krše preporuke Zavoda za javno zdravstvo, a koje se nalaze u naredbama Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG