Dostupni linkovi

Na Kosovu rekordan broj zaraženih korona virusom


Priština
Priština

Na Kosovu je registrovano 195 osoba obolelih od virusa koji izaziva bolest COVID-19, što je rekordan broj zaraženih od početka pandemije, dok je 44 osoba izlečeno. Najviše novoobolelih slučajeva je registrovano u Prištini, 102, saopšteno je 6. jula iz Nacionalnog instituta za javno zdravlje Kosova.

“Od 8. februara je u Laboratoriji za molekularnu mikrobiologiju, RT-PCR metodom, testirano je 25.674 sumnjivih uzoraka, od kojih je 3.703 pozitivno na korona virus”, navodi se u saopštenju.

Od posledica korona virusa na Kosovu je do sada preminulo 79 osoba, koje su imale i druge prateće bolesti.

Na Kosovu je tokom vikenda zabeležen i rekordan broj smrtnih slučajeva, kada je preminulo osam osoba u roku od 24 sata.

Iz Instituta za javno zdravlje Kosova apeluju na građane da poštuju epidemiološke mere u cilju sprečavanja širenja korona virusa.

“Svako kršenje mera se smatra pretnjom po zdravlje i život drugih. Niko nema pravo da rizikuje živote svoje porodice, starijih lica i ljudi sa hroničnim bolestima”, upozoravaju nadležni iz Instituta za javno zdravlje.

Zbog povećanja broja obolelih Vlada Kosova je usvojila niz mera u cilju sprečavanja širenja korona virusa koje su počele da se primenjuju od 6. jula.

Pored ostalog, u gradovima sa velikim brojem zaraženih osoba, Prištini, Prizrenu, Uroševcu i Vučitrnu, uvedena je zabrana kretanja građanima od 21. sata uveče do 5 sati ujutru.

Takođe, svim ugostiteljskim objektima je zabranjen rad od 21 do 5 sati na celoj teritoriji Kosova, a u međuvremenu rad je dozvoljen samo onima koji pružaju usluge na otvorenom uz poštovanje distance od 1,5 metra između stolova, kao i usluge “za poneti”.

Ograničen je i broj putnika u javnom prevozu kako bi se omogućila fizička distanca.

Na predlog Ministarstva zdravstva Vlade Kosova, usvojene su i mere koje se odnose na povećanje broja kreveta u zdravstvenim ustanovama i medicinskom opremom za lečenje slučajeva obolelih.

Novim merama je predviđena i reorganizacija zdravstvenog osoblja, mobilizacija zdravstvenog osoblja na nacionalnom nivou, te povećanje kapaciteta u Laboratoriji za mikrobiologiju, na infektivnom odeljenju i povećanje drugih usluga koje su direktno povezane sa slučajevima COVID-19.

Pored ostalog, Ministarstvo zdravlja i nadležne zdravstvene ustanove su u obavezi da obezbede virološke testove, vakcine protiv sezonskog gripa, da urade potrebnu nabavku za eventualnu vakcinaciju protiv COVID-19 u skladu sa protokolima Evropske komisije i Svetske zdravstvene organizacije (SZO).

Prema odluci Vlade Kosova, nadležne zdravstvene institucije treba da nabave i uređaje za testiranje, specifične terapije za lečenje obolelih od COVID-19 u skladu sa protokolima Evropske komisije i SZO.

Prethodne mere Vlade Kosova, koje su u cilju sprečavanja širenja korona virusa uvedene sredinom marta, ukinute supočetkom juna.

XS
SM
MD
LG