Dostupni linkovi

Britanija uvela sankcije za ruske i saudijske državljane zbog kršenja ljudskih prava


Britanski ministar vanjskih poslova Dominic Raab
Britanski ministar vanjskih poslova Dominic Raab

Velika Britanija uvela je sankcije za 25 ruskih državljana za koje kažu da su uključeni u zlostavljanje i ubistvo advokata Sergeja Magnitskog, kao i za 20 državljana Saudijske Arabije za koje se smatra da su uključeni u smrt novinara Jamala Khashoggija, saopštilo je britansko ministarstvo vanjskih poslova u ponedjeljak, prenosi Reuters.

“Prva imenovanja će uključiti one osobe koje se dovode u vezu sa mučenjem i ubistvom Sergeja Magnitskog, advokata koji je otkrio najveću poreznu prevaru u ruskoj historiji, kao i one koji su uključeni u brutalno ubistvo pisca i novinara Jamala Khashoggija.”

Raab je također rekao da je cilj sankcija da zaustave pranje “krvavog novca u ovoj zemlji”.

Prema pisanju britanskog The Guardiana, mjere najavljene u ponedjeljak protiv pojedinaca u Saudijskoj Arabiji, Rusiji, Mijanmaru i Sjevernoj Koreji uključuju zamrzavanje imovine, zabranu putovanja. Ovo je prvi put da će Velika Britanija sama imenovati i kazniti pojedince i organizacije optužene za kršenje ljudskih prava.

“Danas ova vlada šalje veoma jasnu poruku u ime Britanaca da oni koji imaju krv na svojim rukama, razbojnici i despoti, diktatori i pristalice, neće moći ušetati u ovu zemlju i kupiti nekretninu na King’s Road, niti kupovati u Knightsbridgeu, ili iskreno, sipati prljavi novac kroz britanske banke ili druge finansijske institucije”, izjavio je Raab, prenosi Reuters.

Nakon izlaska iz Evropske unije u januaru ove godine, premijer Boris Johnson želi uspostaviti novu neovisnu ulogu Britanije u vanjskim i trgovinskim odnosima i ovo je prvi put da London može samostalno nametnuti zamrzavanje imovine i zabrane izdavanje viza.

XS
SM
MD
LG