Dostupni linkovi

Lončar: Svi kapaciteti u COVID bolnicama u Beogradu popunjeni


Pripadnici Vojske Srbije prilikom postavljanja kreveta za privremenu bolnicu u beogradskoj "Štark areni" 4. aprila 2020.

Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar izjavio je da će privremena bolnica u Štark areni u Beogradu u ponedeljak primiti prve pacijente i da će u nju biti prebačeni lakši pacijenti iz COVID bolnica "Dr Dragiša Mišović", Zvezdara, Zemun, Bežanijska kosa i sa Infektivne klinike Kliničkog centra Srbije.

Lončar je, kako se navodi u izjavi objavljenoj na sajtu Vlade Srbije, istakao da su svi kapaciteti u COVID bolnicama u Beogradu popunjeni, i najavio da će od 7. jula za COVID-19 pacijente biti otvorena Ortopedska bolnica "Banjica".

Kako se navodi, Lončar je objasnio da se Štark arena pretvara u privremenu bolnicu kako bi se oslobodila mesta u bolnicama za teže pacijente koji se moraju zbrinuti tokom noći.

Ministar je naveo da je iz Beograda noćas i jutros devetoro zaraženih prebačeno u bolnicu u Požarevcu jer su kapaciteti u glavnom gradu popunjeni.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je 5. jula da će Vojska Srbije u ponedeljak početi sa postavljanjem kreveta u Štark areni, koja će biti namenjena pacijentima obolelih od COVID-19 sa lakšom kliničkom slikom.

Kako se navodi na sajtu Grada, kapacitet Štark arene biće 500 bolničkih kreveta i na taj način rasteretiće se kapaciteti ostalih bolnica.

Prema poslednjim podacima, objavljenih 5. jula, COVID-19 je za 24 sata potvrđen kod još 302 osobe. Od početka epidemije u Srbiji je zaražena ukupno 16.131 osoba, a procenat smrtnosti je 1.93 odsto.

Trenutno su aktivna 2.533 slučaja, od kojih je 81 pacijent priključen na respirator. Do 5. jula u Srbiji je testirano ukupno 439.445 osoba, koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

XS
SM
MD
LG