Dostupni linkovi

Štark arena u Beogradu postaje privremena bolnica


Pripadnici Vojske Srbije prilikom postavljanja kreveta za privremenu bolnicu u beogradskoj "Štark areni" 4. aprila 2020.
Pripadnici Vojske Srbije prilikom postavljanja kreveta za privremenu bolnicu u beogradskoj "Štark areni" 4. aprila 2020.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je da će Vojska Srbije u ponedeljak početi sa postavljanjem kreveta u Štark areni, koja će biti namenjena pacijentima obolelih od COVID-19 sa lakšom kliničkom slikom.

Kako se navodi na sajtu Grada, kapacitet Štark arene biće 500 bolničkih kreveta i na taj način rasteretiće se kapaciteti ostalih bolnica.

"Arenu ćemo brzo pripremiti da bude bolnica i iskreno se nadam da u njoj neće biti pacijenata kao što nije bilo ni prošli put, ovo se radi preventivno, jer mi smo odgovorna vlast koja se priprema za svaku situaciju", navodi se u izjavi Vesića, objavljenoj na sajtu Grada.

Zamenik gradonačelnika je podsetio da od 6. jula počinje kontrola poštovanja odluke nošenja maske u javnom gradskom prevozu.

"U svim našim autobusima imamo kamere zbog bezbednosti putnika i vozača, te iz našeg Operativnog centra možemo da vidimo da li u nekom autobusu ima ljudi bez maske. Sanitarna inspekcija Mnistarstva zdravlja je nadležna za kažnjavanje jer je u pitanju zdravstveni propis, a Komunalna milicija će asistirati u tom poslu", rekao je Vesić.

Vesić je apelovao na Beograđane da razumeju da se nalaze u žarištu i dodao da je 82 odsto zaraženih u Srbiji iz Beograda.

Prema poslednjim podacima, objavljenih 5. jula, COVID-19 je za 24 sata potvrđen kod još 302 osobe. Od početka epidemije u Srbiji je zaražena ukupno 16.131 osoba, a procenat smrtnosti je 1.93 odsto.

Trenutno su aktivna 2.533 slučaja, od kojih je 81 pacijent priključen na respirator. Do 5. jula u Srbiji je testirano ukupno 439.445 osoba, koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

XS
SM
MD
LG