Dostupni linkovi

Američki izaslanik nudi ekonomsku korist od mirovnog sporazuma u Afganistanu


Afganistan

Izaslanik Vašingtona u Afganistanu je naglasio ekonomsku korist od mirovnog sporazuma s talibanima, nastojeći da progura sporazum koji je naišao na nove političke prepreke i u SAD-u i u regionu, prenosi AP.

Zalmaj Halilzad je završio jednonedjeljno putovanje do Uzbekistana, Pakistana i Katara - gdje je sjedište talibanskih pregovarača.

Halilzad nije iznio pojedinosti o ponuđenim vrstama projekata koji bi trebalo da pokrenu ratovima razorenu privredu Afganistana čiji se život sada sa 75 odsto finansira iz međunarodnih donacija.

Pomenuo je zajedničke ekonomske projekte s Katarom i Pakistanom, moguće za infrastrukturu i trgovinu.

SAD je u februaru potpisao mirovni sporazum s talibanima da bi se okončalo 19 godina rata u Afganistanu.

Međutim, Vašington se nedavno upetljao u kontroverzu s obavještajnim izvještajima da je pobunjenicima koji imaju veze s talibanima Rusija plaćala da ubijaju vojnike SAD-a i NATO-a.

Uz to, Pentagon je 1. jula objavio izvještaj u kojem se dovodi u pitanje opredjeljenje talibana da okončaju veze sa Al-Kaidom, iako ih mirovni sporazum poziva na to, da se Afganistan više ne bi koristio za napad na američke interese ili njihove saveznike.

Halilzad je tako završio svoju najnoviju diplomatsku misiju, a, dijelom zbog pandemije korona virusa, nema datuma za njegove ključne pregovore u Afganistanu koji bi talibane povezali s afganistanskom vladom i drugim lokalnim akterima.

Najveća prepreka je puštanje zatvorenika: mirovnim sporazumom je afganistanska vlada pozvana da oslobodi 5.000 zarobljenih talibana u zamjenu za 1.000 vladinog osoblja koje bi oslobodili talibani. Ali, do sada je vlada oslobodila 4.015 talibana, a oni 669 zarobljenika.

XS
SM
MD
LG