Dostupni linkovi

Tramp negirao da je obavešten o izveštaju o ponudi Rusije


Donald Tramp

Američki predsednik Donald Tramp negirao je da je obavešten o izveštaju da je ruska vojna obaveštajna služba ponudila nagrade militantima povezanim sa talibanima za ubistva američkih vojnika u Avganistanu.

Tramp je na Tviteru objavio "niko me nije obavestio, ni potpredsednik Majk Pens kao ni šef kabineta Mark Medouz o takozvanim napadima Rusa na naše trupe u Avganistanu. Svi to negiraju i nije bilo mnogo napada na nas", naveo je Tramp na Tviteru komentarišući izveštaj koji je 26. juna objavio list Njujork Tajms.

Prema pisanju lista, ruska vojna obaveštajna služba povezana sa pokušajima ubistva u Evropi ponudila je nagrade za uspešne napade na američke i savezničke trupe u toku prošle godine, kao i da su militanti i njihovi naoružani saveznici dobili neki novac na taj način.

Prethodno je i Bela kuća negirala da je Tramp obavešten o izveštaju.

"Ni Tramp, ni potpredsednik Majk Pens nisu obavešteni o navodnoj nagradi ruske obaveštajne službe", izjavila je portparolka Bele kuće Kejli Mekeni (Kayleigh McEnani).

"To ne govori o zasluzi navodne obaveštajne službe, već o netačnosti priče Njujork Tajmsa koja pogrešno sugeriše da je predsednik Tramp obavešten o tom pitanju", rekla je portparolka Bele kuće.

Bivši potpredsednik SAD i demokratski predsednički kandidat Džo Bajden (Joe Biden) kritikovao Trampa zbog izostanka akcija spram Moskve.

Bajden je rekao da bi ove vesti, ukoliko su tačne, predstavljale "zaista šokantno otkriće" i dodao da Tramp ne samo da nije uspeo da nametne bilo kakve sankcije Rusiji, već je „nastavio svoju sramotnu kampanju poštovanja (ruskog predsednika) Vladimira Putina“.Bajden je obećao da će, ukoliko pobedi na izborima za predsednika SAD 3. novembra, Putin snositi posledice za takvo ponašanje.

Portparol talibanskog rukovodstva rekao je 27. juna da ta grupa "snažno odbacuje" optužbe.

I rusko ministarstvo spoljnih poslova odbacilo je izveštaj.

"Ovo jasno jasno ilustruje niske intelektualne sposobnosti propagandista, koji umesto da izmisle nešto verodostojnije moraju da smisle ovu glupost", saopštilo je rusko ministarstvo spoljnih poslova.

Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost, Pentagon i CIA odbili su da komentarišu navode o kojima je kasnije izveštavao i Vašington post (The Washington Post).

Navodi su se pojavili dok Sjedinjene Države nastoje da unaprede mirovni proces u Avganistanu nakon potpisivanja sporazuma sa talibanima u februaru ove godine.

XS
SM
MD
LG