Dostupni linkovi

Godfri: Brzi rezultati dijaloga Srbije i Kosova – Zašto da ne?


Ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Srbiji Entoni Godfri (Anthony Godfrey), izjavio je da je realno uspostavljanje stabilnije ekonomske saradnje Srbije i Kosova i da je to ostvariv cilj koji bi brzo doneo konkretne rezultate.

"Ova saradnja ojačala bi poverenje između dve strane i dovela i do unapređenja saradnje u drugim oblastima. Možda nam je stvarno pomirenje između Beograda i Pištine na dohvat ruke. Nema razloga za dalja odlaganja", rekao je Godfri za magazin Cord.

Upitan da li postoji ideja da se ubrzo dođe do rešenja za Kosovo, Godfri je odgovorio - "Zašto da ne".

"Meni se čini da je sasvim realno da predstavnici obe strane žele da sklope trajan dogovor koji bi unapredio živote građana i doneo stabilnost regionu. Nastavak tenzija sprečava mogućnost za dalji rast i napredak svih u regionu", poručio je Godfri.

On je istakao da dijalog Beograda i Prištine nije partijsko pitanje i da ne očekuje promene u stavu SAD posle novembarskih izbora.

Godfri je, istovremeno, odnose Srbije i SAD ocenio kao odlične.

Upitan o odnosima Srbije i Crne Gore, Godfri je rekao da dve zemlje imaju mnogo zajedničkog i da brojne prednosti leže u saradnji, te da veruje da će se prevazići izazovi, ali dodao i da mu se čini da određeni mediji i političari u Srbiji dodatno raspiruju tenzije.

Na pitanje o medijima u Srbiji, Godfri je rekao da su SAD, kao i drugi zabrinute zbog stanja u medijima i dodao da Srbija stalno dobija negativne ocene u toj oblasti od priznatih međunarodnih grupa.

"Tabloidi uporno iskrivljuju i zataškavaju informacije i ležerno objavljuju neutemeljene, senzacionalističke vesti koje plasiraju spoljni faktori sumnjivih namera. Istovremeno, različita politička mišljenja i stavovi koji se ne sviđaju moćnicima imaju malo ili nimalo pristupa većini medija", rekao je Godfri.

I SAD i Evropska unija (EU) trenutno rade na obnovi dijaloga Srbije i Kosova. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, 26. juna je bio u Briselu, ali tada nije precizirao kako će dalje teći pregovori Beograda i Prištine pod okriljem EU. Kako je rekao, na sastancima se razgovaralo o principima dijaloga, uslovima koje postavlja kosovska strana, ali i o "situaciji u Prištini".

Takođe, specijalni izaslanik Donalda Trampa (Trump) za dijalog Srbije i Kosova, Ričard Grenel, izrazio je očekivanje da će nakon otkazivanja sastanka u Beloj kući, koji je trebalo da bude održan u subotu 27. juna, uskoro biti zakazan novi susret dve delegacije u Vašingtonu.

XS
SM
MD
LG