Dostupni linkovi

SNS proglasio pobedu na ponovljenim izborima, monarhisti tvrde da su prešli cenzus


Izbori u Srbiji 21. juna, Beograd
Izbori u Srbiji 21. juna, Beograd

Predsednik Izvršnog odbora Srpske napredne stranke (SNS) Darko Glišić izjavio je da je ta stranka ubedljivo pobedila na ponovljenom glasanju za narodne poslanike u Skupštini Srbije koje je održano u sredu, 1. jula.

Glasanje je prema odluci Republičke izborne komisije (RIK) ponovljeno na 234 biračka mesta na kojima je rešenjima RIK-a zbog nepravilnosti poništeno glasanje od 21. juna.

Glišić je na konferenciji za novinare 1. jula uveče naveo da je SNS, na osnovu obrađenog 221 od 234 biračkih mesta, osvojio 60,2 odsto glasova.

Dodao je da je Socijalistička partija Srbije osvojila 11 odsto i da je Srpski patriotski savez (SPAS) Aleksandra Šapića dobio "nešto manje", a Pokret za obnovu kraljevine Srbije (POKS) "nešto više" glasova u odnosu na izbore održane 21. juna.

Lista "Za kraljevinu Srbiju" tvdi da je prešla cenzus

Iz izbornog štaba liste "Za kraljevinu Srbiju" (POKS) saopštili su da je prema 75 odsto obrađenog materijala, njihova koalicija na ponovljenom glasanju osvojila 3,06 odsto glasova i stekla pravo na osam poslanika u Skupštini Srbije.

"Monarhisti su ušli u Skupštinu Srbije, prvi put posle 75 godina. Za samo tri godine, uspeli smo da izrastemo u četvrtu političku snagu u Srbiji i to je ogroman uspeh", izjavio je nosilac liste Žika Gojković.

Na izborima 21. juna, ova lista je prema prelimiranim rezultatima RIK-a, na osnovu 97,23 odsto obrađenih rezultata, osvojila 2,63 odsto glasova.

Prema tim rezultatima, SNS je dobio 60,68 odsto, a cenzus potreban za ulazak u parlament koji je pre izbora smanjen sa pet na tri odnosto, prešli su još SPS sa 10,35 osto glasova birača, i SPAS sa 3,86 odsto glasova.

Centar za praćenje izbora i izbornih procedura saopštio je da je preliminarna izlaznost na ponovljenim izborima na biračkim mestima u Beogradu bila 20,96 odsto.

Organizacije CRTA i CESID ranije su saopštile da njihove posmatračke misije neće pratiti ponovljene izbore zbog pogoršane epidemiološke situacije u Srbiji.

XS
SM
MD
LG