Dostupni linkovi

Tužilaštvo Srbije podiglo optužnicu protiv Nezira Mehmetaja za ratni zločin na Kosovu


Tužilaštvo za ratne zločine u Beogradu je podiglo optužnicu protiv N.M. zbog postojanja opravdane sumnje da je izvršio krivično delo ratni zločin protiv civilnog stanovništva tokom juna i jula meseca 1999. godine u selu Rudice, opština Klina na Kosovu, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa (RSE) u Tužilaštvu.

Uz optužnicu je podnet predlog za produženje pritvora, kažu u Tužilaštvu za ratne zločine i dodaju da je N.M. uhapšen 3. januara na prelazu Merdare i da je od tada u pritvoru.

Ministarka spoljnih poslova Kosova Meliza Haradinaj poručila je na Tviteru da Kosovo zahteva da se Mehmetaj smesta pusti na slobodu.

Branilac kosovskog državljanina Nezira Mehmetaja, beogradski advokat Sead Spahović rekao je za RSE da je danas (1. jula) istekao zakonski rok do kada je Tužilaštvo moralo da podigne optužnicu ili oslobodi Mehmetaja, na osnovu čega može da zaključi da je reč o njegovom klijentu. Spahović je podvukao i da on nije dobio optužnicu.

Mehmetajev brat, Valjon Mehmetaj (Valon) potvrdio je za RSE da je porodica od advokata Seada Spahovića obaveštena da je optužnica podugnuta protiv Nezira Mehmetaja, da još uvek ne znaju sadržinu optužnice i da se očekuje da će dokument dobiti sutra ili prekosutra.

“Ovo nas je jako potreslo jer smo očekivali da ce nakon šest meseci pritvora izaci. Ali sada sa optužnicom produžiće mu pritvor”, kazao je Valjon Mehmetaj za RSE.

Portparol Tužilaštva za ratne zločine Vasilije Seratlić izjavio je 9. januara za RSE da je Neziru Mehmetaju određen pritvor do 30 dana zbog sumnje da je počinio ratni zločin u selu Rudice.

U pisanom odgovoru Tužilaštva dostavljenom RSE nisu navedeni detalji o kom je zločinu reč, niti za šta se Mehmetaj konkretno tereti.

Advokat Spahović je ranije za RSE izjavio da mu se na teret stavljaju dela posle juna 1999. godine kada je rat prestao.

"Tako da već samim tim ne može da se radi o ratnom zločinu", rekao je tada Spahović i dodao ne postoji nijedan dokaz u spisima da je Mehmetaj umešan u bilo kakav ratni zločin.

Kosovski mediji preneli su da je Mehmetaj uhapšen kada se na Kosovo vraćao iz Srbije, gde je bio u pratnji majke koja je bila na lekarskim pregledima u Nišu. Njegova majka je za kosovske medije rekla da on nije bio učesnik rata i da je u to vreme bio u Švajcarskoj.

Kosovsko ministarstvo tada je pozvalo građane koji žive na Kosovu ili u inostranstvu da privremeno izbegavaju kretanje kroz Srbiju.

XS
SM
MD
LG