Dostupni linkovi

Uvedena vanredna situacija u Kragujevcu


Testiranje na korona virus, Beograd

Gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić proglasio je danas vanrednu situaciju na celoj teritoriji tog grada zbog alarmantnog povećanja broja zaraženih korona virusom.

"Ne možemo očekivati od našeg naroda da na osnovu preporuka i urgencija sprovodi mere protiv širenja epidemije. Našem narodu je potrebno naređenje, potrebna je motka i zbog toga proglašavam vanrednu situaciju na celoj teritoriji grada Kragujevca", rekao je gradonačelnik Radomir Nikolić, obrazlažući svoju odluku.

On je podsetio da je u protekla 24 sata u Kragujevcu registrovano 50 novih slučajeva zaraze korona virusom, a da je ukupno u ovom talasu zaraženo između 130 i 140 osoba.

Gradonačelnik je rekao da lokalna samouprava, bez proglašene vanredne situacije, nema pravnih mogućnosti za preduzimanje bilo kakvih mera osim da apeluje na savest građana.

Prema njegovim rečima, nakon proglašenja vanredne situacije, sve mere će kontorilisati policija i nadležne inspekcije i da će svi nedisciplinovani građani biti kažnjavani.

"Ovo je ozbiljno upozorenje, jer ako građani nisu sami odgovorni i ne žele da čuvaju svoje zdravlje, onda to moramo mi da učinimo jer nećemo dozvoliti da se ugrožava zdravlje građana Kargujevca koji hoće da ga čuvaju", naglasio je gradonačelnik Nikolić.

Institut za javno zdravlje predložiće mere koje treba preduzeti radi obuzdavanja epidemije i uputiti ih ministru zdravlja Republike Srbije, nakon čega očekuje i da mere budu odobrene u najkraćem roku.

Vraćamo se dva koraka unazad, i uvodimo mere koje su bile na snazi u vreme vanrednog stanja na nivou cele republike, a te mere podrazumevaju čitav niz zabrana i ograničenja, rekao je gradonačelnik i precizirao.

To podrazumeva i zabranu održavanja svadbi i drugih porodičnih proslava, zabranu svih javnih skupova, koncerata i sportskih dešavanja, rekao je Nikolić dodajući da zabrane važe i za okupljanja na javnim površinama, parkovima, tržnim centrima, dečjim igralištima.

On je rekao da će se ograničiti radno vreme ugostiteljskih objekata i propisati obaveza nošenja zaštinih maski i rukavica u zatvorenim prostorima i javnom prevozu.

Rekordan broj zaraženih u jednom danu

Pedeset novih slučajeva zabeleženih u protekla 24 sata je rekordan broj registrovanih slučajeva u jednom danu, gotovo osam puta više nego prethodnog dana.

Jučerašnjih 50 novozaraženih je više od četvrtine od 197 ukupno zaraženih u tom gradu od početka epidemije.

U Kliničkom centru Kragujevac trenutno su hospitalizovane 52 osobe sa područja šest okruga koje ta zdravstvena ustanova pokriva.

Na osnovu analiza prispelih testova urađenih u Institutu za javno zdravlje u Kragujevcu do 02 sata iza ponoći, registrovana su 62 korona pozitivna pacijenta.

Među njima je 50 iz Kragujevca, po tri iz Aranđelovca i Knića, dva iz Rače i po jedan iz Batočine, Lapova, Žagubice i Novog Pazara.

Od početka epidemije do sada u Šumadijskom okrugu je ukupno uzorkovano 8.770 osoba, a zaražena su 262 pacijenta, od tog broja, 197 pacijenata je iz Kragujevca, 23 iz Aranđelovca, 14 iz Rače, po devet iz Topole i Knića, osam iz Batočine i dva iz Lapova.

U kućnoj izolaciji u Šumadijskom okrugu je trenutno 350 osoba, od kojih je 271 u Kragujevcu.

XS
SM
MD
LG