Dostupni linkovi

Duda i Trzaskovski u drugom krugu predsedničkih izbora u Poljskoj


Andržej Duda

Aktuelni predsednik Poljske i lider vladajuće konzervativne stranke Pravo i pravda (PiS) Andžej Duda osvojio je najviše glasova u prvom krugu predsedničkih izbora u zemlji 28. juna, ali ne i dovoljno da osvoji drugi mandat, pokazuju izlazne ankete, a prenosi Rojters.

Ako rezultati budu potvrđeni, Duda će se u drugom krugu glasanja za dve nedelje suočiti sa kandidatom najjače opozicione Građanske platforme, varšavskim gradonačelnikom Rafalom Trzaskovskim.

Prema izlaznim anketama, Duda je osvojio 41,8 odsto glasova, a Trzaskovski 30,4 odsto, navodi Rojters.

Poljska izborna komisija najavila je da će konačne rezultate objaviti najkasnije do 1. jula uveče.

Na izborima je učestvovalo 11 kandidata, a pravo glasa imalo je više od 30 miliona Poljaka.

Većina anketa govori da je podrška Dudi, koji se zalagao da izbori budu održani 10. maja u jeku pandemije korona virusa, opala zbog ekonomskih posledica restrikcija.

Zahvaljujući protestima opozicije i pobuni lidera manje stranke u vladajućoj koaliciji Ujedinjena desnica, izbori 10. maja nisu održani, a opozicija je iskoristila šansu da posle toga promeni kandidata na popularnog liberalnog gradonačelnika Varšave.

Gradonačelnik Varšave izveo je snažan završni korak u kampanji uz obećanje da će se "boriti za snažnu državu i demokratiju".

PiS se pak oslanja na Dudu da progura svoje zakonodavstvo, posebno reforme pravosuđa za koje Evropska unija tvrdi da narušavaju demokratske principe.

Duda je četiri dana pre izbora bio u Vašingtonu gde se sastao sa američkim predsednikom Donaldom Trampom. Založio se za jačanje veza sa SAD, dok je Tramp najavio da će deo američkih trupa koje su premeštene iz baza u Nemačkoj završiti u Poljskoj.

Izbor između desničarskog populističkog i umerenog, proevropskog kandidata odigrao se u mnogim zemljama poslednjih godina, a analitičari navode da će rezultat u Poljskoj verovatno imati dubok uticaj na Evopsku uniju.

XS
SM
MD
LG