Dostupni linkovi

Poljska: Kačinjski proglasio pobedu na parlamentarnim izborima


Jaroslav Kačinjski

Vladajuća poljska partija „Prava i pravde“ pobedila je na izborima održanim u nedelju, 13. oktobra.

„Pobedili smo“, poručio je u slavljeničkoj atmosferi svojim pristalicima okupljenim u centrali partije u Varšavi lider pobedničke stranke, bivši premijer, Jaroslav Kačinjski.

Kako prenosi Rojters, izborne ankete po procenama agencije Ipsos, pokazuju da je partija Kačinjskog ostvarila ubeljivu izbornu većinu sa osvojenih 43,6 odsto glasova, dok je druga plasirana Građanska koalicija koja objedinjuje različite inicijative građnskog društva osvojila 27,4 odsto glasova. Sledi blok levice sa 11,9 procenata.

U parlament će verovatno ući i konzervativna Poljska narodna stranka s 9,6 odsto i novi krajnje desni savez Konfederacija sa 6,4 odsto glasova.

Sledeći složena izborna pravila Poljske, kada se izborni rezultat prenese u državni parlament koji broji 460 poslaničkih mesta, partiji Kačinjskog moglo bi da pripadne 239 mandata.

Konačni izborni rezultati trebalo bi da budu objavljeni u utorak.

Rojters takođe podseća da je izborno odmeravanje snaga proteklo u atmosferi podela u društvu insipirisanih homofobnim govorima lidera partije “Zakona i pravde” koji su borbu za LGBT prava opisivali i kao pretnju za poljski nacionalni identitet.

Partija „Prava i pravde“, koja je na vlasti od 2015. godine, pokrenula je reforme u Poljskoj osim u polju pravosuđa, i u medijskom sektoru, zbog čega se našla na udaru kritika i osporavanja i u Evropskoj uniji.

Na parlamentarnim izborima građani Poljske birali su 460 poslanika u Sejmu, donjem domu parlamenta, i 100 članova Senata.

XS
SM
MD
LG