Dostupni linkovi

U Bosni i Hercegovini 172 novooboljele osobe, dvije preminule


Sarajevo 26. juna
Sarajevo 26. juna

U Bosni i Hercegovini je u posljednja 24 sata potvrđeno prisustvo korona virusa kod 172 osobe, a preminule su dvije osobe.

Kako je saopštio Institut za javno zdravstvo Republike Srpske (RS) preminuo je muškarac, starije životne dobi iz Kostajnice, a Krizni štab Federacije Bosne i Hercegovine potvrdio je kako je od posljedica zaraze preminula starija ženska osoba iz Tuzle.

Virus je potvrđen kod 71 osobe od 435 testiranih u ovom bosanskohercegovačkom entitetu. Radi se o 37 osoba muškog i 34 ženskog spola, od kojih je 18 mlađe, 43 srednje i 10 osoba starije životne dobi.

U Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH) je prema podacima Zavoda za javno zdravstvo testirano 1.080 uzoraka, od kojih je 101 pozitivan na prisustvo korona virusa.

Novi slučajevi registrirani su u Tuzlanskom, Zeničko-dobojskom, Srednjobosanskom, Hercegovačko-neretvanskom, Zapadnohercegovačkom i Kantonu Sarajevo.

Zbog pogoršane epidemiološke situacije u tom entitetu iz Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske apelovali su na građane da se pridržavaju mjera protiv korona virusa, koje je propisao Republički štab za vanredne situacije.

U suprotnom, navode zdravstveni sistem mogao bi biti preopterećen zbog velikog porasta broja pacijenata sa težom kliničkom slikom oboljenja i onih koji su na respiratorima.

"Trenutno je na respiratore priključeno devet pacijenata, a posebno zabrinjava činjenica da se radi o sve više mlađih osoba koji se moraju priključiti na respiratore", upozorili su iz te zdravstvene ustanove.

Prema podacima Ministarstva civilnih poslova BiH, ukupno je 4.107 osoba u Bosni i Hercegovini zaraženo korona virusom, a 179 osoba je umrlo.

XS
SM
MD
LG