Dostupni linkovi

'Drugi val' pandemije?


U medijima se posljednjih dana govori o "drugom valu" pandemije COVID-a 19, bolesti koju izaziva korona virus SARS-Cov-2.

Sredinom juna potpredsjednik Sjedinjenih Američkih Država Mike Pence objavio je kolumnu naslovljenu s "There Isn’t a Coronavirus 'Second Wave'" (Nema "drugog vala" korona virusa") u kojem govori kako nacija dobiva bitku protiv virusa.

'Stvar semantike'

Novinska agencija Associated Press navodi kako mnogi zdravstveni stručnjaci sugeriraju da nije vrijeme za slavlje budući da je oko 120.000 Amerikanaca umrlo od posljedica nove bolesti i da postoji zabrinutost zbog povećanja broja slučajeva na jugu i zapadu te zemlje.

Autor članka slaže se s Pencom navodeći kako je "drugi val" vjerojatno pogrešan naziv za ono što se trenutno dešava u SAD-u i svijetu.

"Kad imate 20.000 i više infekcija dnevno, kako možete razgovarati o drugom valu? Mi smo u prvom valu. Najprije izađimo iz prvog vala pa ćemo imati drugi", kazao je dr. Anthony Fauci iz američkoga Nacionalnog instituta za zdravlje. Zdravstveni stručnjaci se općenito slažu da smo i dalje u prvom valu zaraze korona virusom i pandemije COVID-a 19 iako se ona u nekom dijelu zemlje ili zemalja smanjuje, a u drugima povećava.

"Virus se širi SAD-om i pogađa različita mjesta s različitim intenzitetom u različito vrijeme", kazao je dr Richard Besser, izvršni direktor fondacije Robert Wood Johnson koji je bio vršitelj dužnosti direktor Centara za kontrolu i sprječavanje bolesti u SAD-u 2009. godine.

S njim se slaže i dr. Arnold Monto, stručnjak za gripu s Univerziteta Michigan koji kaže kako bi on trenutnu situaciju nazvao kontinuiranom transmisijom s razbuktavanjima. On kaže kako je priča o prvom i drugom valu "u potpunosti semantika", dok Associated Press navodi kako je semantika bitna budući da, ako se kaže da je prvi val prošao, to ljudima daje lažni osjećaj da je najgore iza nas.

Posebno jer postoji velika zabrinutost da će se ove jeseni ili zime, nakon što se otvore škole i vrijeme postane hladnije i zrak manje vlažan i ljudi budu više vremena provodili u zatvorenom prostoru, mogao desiti ogromni val zaraze virusom korona.

I BBC upozorava da je pandemija COVID-19 "daleko od svog kraja" te da se neke zemlje i dalje suočavaju s velikim brojkama oboljelih, ali i da one koje trenutno kontroliraju virus strahuju od "drugog vala".

Druga faza španjolske gripe koja je harala prije stoljeća bila je smrtonosnija od prve. Dakle, je li neizbježan drugi val? A koliko bi to moglo biti loše, pita se BBC.

Što se tiče same terminologije, BBC citira zdravstvene stručnjake koji se slažu kako nema formalne definicije "drugog vala".

"To nije osobito naučno pitanje. Kako definirate val je proizvoljno" rekao je za BBC dr. Mike Tildesley s Univerziteta u Warwicku. Neki opisuju svaki porast broja oboljelih kao drugi val, ali često je to samo jačanje prvog vala. BBC navodi i kako se Novi Zeland, koji ima prve slučajeve nakon 24 dana, i Peking, koji se suočava s pandemijom nakon 50 dana bez virusa, ne uklapaju u tu definiciju, ali i da bi Iran, koji nakon popuštanja mjera ograničenja sredinom aprila, registrira u proteklih desetak dana u prosjeku više od 3.000 novozaraženih ili 50 posto više nego tokom ranijih sedmica.

Porast broja oboljelih

Mnoge zemlje koje su bile uspješne u borbi protiv korona virusa bilježe porast broja slučajeva zbog vjerskih okupljanja ili zabava u zatvorenim prostorijama poput noćnih klubova ili spavaonica s popuštanjem mjera, upozorili su u 22. juna zvaničnici Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Južna Koreja je taj dan saopćila da je usred "drugog vala" infekcija oko Seula, potaknuta malim, ali trajnom porastu broja oboljelih nakon majskih praznika, piše novinska agencija Reuters.

"Svaka prilika koju virus može iskoristiti, iskoristit će", rekla je na konferenciji za medije epidemiolog WHO-a Maria Van Kerkhove, pozivajući zemlje da "učine sve što mogu" kako bi se takvi slučajevi izolirali i kako bi se spriječio prijenos bolesti u zajednicama. Njezin kolega Mike Ryan rekao je da se čini da u Južnoj Koreji postoje novi klasteri koje su povezani s klubovima, skloništima za beskućnike i zabavnim parkovima, ali rekao je da je ukupan broj slučajeva "vrlo, vrlo stabilan ili zapravo opada" i pohvalio je seulski pristup.

Osim o porastu broja oboljelih u Južnoj Koreji, britanski The Guardian navodi kako Španjolska također izvještava o desecima novooboljelih te da Novi Zeland jača kontrole na granicama. Izraelska vlada saopćila je kako bi se mjere zatvaranja države mogle ponovno uspostaviti uslijed naglog porasta broja slučajeva, a tim stručnjaka za traženje kontakata spreman je uputiti u australijsku državu Victoria kako bi se borio s novim žarištima u Melbourneu.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, čelnik Svjetske zdravstvene organizacije, upozorio je u ponedjeljak da se pandemija još uvijek ubrzava, a iako je bilo potrebno tri mjeseca da se dosegne prvih milion slučajeva, zadnji milion došao je u samo osam dana. Do sad je registrirano više od 9,2 miliona oboljelih, prema podacima koje na osnovu zvaničnih koje objavljuju vlade objedinjuje Univerzitet John Hopkins.

Portugal je u Lisabonu ponovno uveo ograničenja pa su zabranjena okupljanja više od deset ljudi, a u Španjolskoj su tri područja u regiji Aragona na sjeveroistoku vraćena u pretposljednju fazu mjera ograničenja nakon što su u ponedjeljak prijavljena 33 nova slučaja korona virusa.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG