Dostupni linkovi

Osmani: Kosovu je potrebna pravda


Predsednica Skupštine Kosova Vjosa Osmani

Predsednica Skupštine Kosova Vjosa Osmani izjavila je da su Kosovu potrebni zrelost, jedinstvo, saradnja i mudrost. Takođe, dodala je, zemlji je "potrebna i zaštita dostojanstva, integriteta i državnog imidža".

"Ali iznad svega Kosovu je potrebna pravda. Pravda treba da obavlja svoj posao nezavisno i bez pritisaka", podvukla je Osmani.

Osmani je rekla da Srbija još uvek nije odgovorala za stravične zločine počinjene nad nevinim civilima na Kosovu.

"Srbija je genocidna država. I to treba da kažemo danas i svakog dana na Kosovu, SAD i svuda u svetu", rekla je Osmani.

Kancelarija specijalizovanog tužioca saopštila da je u sredu, 24. aprila, poslala Specijalizovanim komorama Kosova, sa sedištem u Hagu, optužnicu sa deset tačaka na ispitivanje, a u kojoj su predsednik Kosova Hašim Tači, predsedavajući Demokratske stranke Kosova Kadri Veseli i ostali, optuženi za niz zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina, uključujući ubistva, progon i mučenja.

Veselji je u prvom obraćanju za medije nakon saopštenja Specijalizovanog tužilaštva u Hagu izjavio da je ponosan sam što je bio deo oslobodilačkog rata naroda Kosova i dodao da u potpunosti negira umešanost u bilo koje krivično delo.

Predsednik Kosova Hašim Tači otkazao je putovanje ka Vašingtonu gde je u subotu, 27. juna, trebalo da se sastane sa čelnicima Srbije, uz posredovanje SAD.

XS
SM
MD
LG