Dostupni linkovi

Policija suzavcem razbijala proteste u više crnogorskih gradova


Kamenice i suzavac kod Centra bezbjednosti Podgorica
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:43 0:00

Kamenice i suzavac kod Centra bezbjednosti Podgorica

Crnogorska policija upotrijebila je u dva navrata u srijedu navečer suzavac protiv građana koji su se u znak protesta zbog događaja u Budvi, oko 20 sati okupili ispred Centra bezbjednosti Podgorica.

Kako javlja reporter Radija Slobodna evropa (RSE) sa lica mjesta policija je intervenisala nakon što su na njihove pripadnike bačeni tvrdi predmeti.

Iz Uprave policije su saopštili da je privedeno 18 građana.

Policija upotrijebila suzavac u Podgorici
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:03 0:00

I ponovni pokušaj okupljanja građana oko 22 sata koji su gađali policiju kamenicama završen je upotrebom suzavca od strane policije.

"Večeras oko 20,00 časova ispred zgrade Centra bezbjednosti Podgorica se bez prijavljenog i odborenog javnog okupljanja okupila grupa od oko 70 građana i opozicionih političara koji su se oglušili o izdatim naređenjima da se raziđu i uzvratili skandiranjem te nakon toga u pravcu policije počeli da bacaju kamenice. Ovom prilikom je oštećeno više službenih vozila Uprave policije i jedan službenik je povrijeđen", navodi se u saopštenju Uprave policije.

Među uhapšenima večeras u Podgorici su i poslanici opozicionog Demokratskog fronta (DF) Marina Jočić i Milun Zogović.

Hapšenje Marine Jočić, poslanice Demokratskog fronta u Podgorici 24 juna 2020.
Hapšenje Marine Jočić, poslanice Demokratskog fronta u Podgorici 24 juna 2020.

Interventni vod policije u Nikšiću

I u Nikšicu je došlo do incidenata kada je više stotina građana okupljenih ispred opštinske zgrade odbilo da se na poziv policije raziđe.

Policija je upotrijebila suzavac i razbila demonstrante koji su pružali podršku uhapšenim budvanskim funkcionerima. Dva lica su privedena a četiri policajca povrijeđena, saopštila je policija.

Interventni vod crnogorske policije pod punom opremom obezbjeđuje ulaz u zgradu opštine Nikšić.

Ranije u srijedu, u Budvi u kojoj danima traju tenzije oko preuzimanja lokalne vlasti, policija je takođe upotrijebila suzavac, nakon što su građani odbili da se raziđu ispred stanice lokalne policije.

Sukobi građana i policije u Budvi
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:58 0:00

Iz policije je Radiju Slobodna Evropa potvrđeno da je privedeno 17 osoba, a da je jedan policajac povrijeđen.

U Budvi privedeno više od 50 građana

Odbornik Demokratskog fronta u Budvi, Đorđije Vujović, pušten je večeras na slobodu, nakon što je uhapšen tokom današnjih nereda u Budvi.

"Privedeno je između 50 i 60 građana, pet odbornika, predsjednik Opštine Marko Carević, predsjednik parlamenta Krsto Radović", kazao je Vujović.

Policija još nije zvanično objavila imena uhapšenih danas u incidentima u Budvi.

Kasno večeras uhapšeni budvanski funkcioneri pušteni su na slobodu.

Scene meteža, guranja, verbalnih sukoba, psovki između građana i policije traju od jutarnjih časova oko zgrade opštine kao i ispred Centra bezbjednosti na koji su bačene i kamenice. Zgrada policije udaljena je stotinjak metara od zgrade opštine.

Komentarišući dešavanja u Budvi premijer Duško Marković je za nastalu situaciju optužio Demokratski front (DF) i Demokrate. On je kazao da policija u Budvi može da "riješi stvari za 15 minuta, ali da šansu daje razumu". Premijer je kazao da je u Budvi na sceni političko nasilje.

Nastavak političkih tenzija

Posljednji incidenti su nastavak političkih tenzija od početka juna kada je prelaskom odbornika Stevana Džakovića na stranu tadašnje opozicije (Demokratska partija socijalista i Crnogorska), stvorena nova odbornička većina koja je mogla da smijeni vlast u Budvi ( Demokratski front i Demokratska Crna Gora).

U dva navrata (30. maja i 3. juna) u lokalnom parlamentu je raspravljano o smjeni predsjednika Opštine Budva Marka Carevića (DF) i predsjednika lokalnog parlamenta Krsta Radovića (Demokrate), ali zbog proceduralnog odugovlačenja nije došlo do glasanja.

Zbog toga su predstavnici suprotne strane (odbornici DPS, Crnogorske i odbornik Stevan Džaković) 11. juna, održali sjednicu parlamenta van zvaničnih prostorija. U hotelu Slovenska plaža izabrali su „nove“ vršioce dužnosti predsjednika Opštine Budva Vladimira Bulatovića iz Crnogorske, a za predsjednicu lokalne skupštine Snežanu Kuč iz DPS-a.

Upravni sud koji bi jedini mogao da razriješi dilemu ko je legitimni nosilac vlasti u Budvi nije se odredio po ovom pitanju.

Uslijedile su svakodnevne scene protesta ispred zgrade opštine, uglavnom predstavnika dosadašnje vlasti (DF, Demokrate), uz pojčano prisustvo policije. Naime, dva suprotstavljena tabora svakodnevno su se sukobila oko ulaska u zgradu i zauzimanja kancelarija.

Pripadnici privatnog obezbjeđenja, čije angažovanje osporavaju predstavnici DF i Demokrata, danas (24. juna) nijesu dozvolili njihovim čelnicima Marku Careviću i Krstu Radoviću da uđu u zgradu uz obrazloženje da se ne nalaze na spisku koji su obezbjeđenju dostavili predstavnici novoformirane većine.

Odbornik Demokrata Dragan Krapović pitao je nadležne ko je i po kom osnovu angažovao privatno obezbjeđenje koje odbornicima ne dozvoljava ulazak u zgradu opštine, konstatujući da su „u Budvi zgaženi Ustav i zakoni“

Doskorašnji predsjednik budvanskog parlamenta Krsto Radović iz Demokrata pozvao je građane da svakoga dana budu ispred zgrade Skupštine Opštine i da ne ne dozvole da prođe, kako je kazao “krađa njihove izborne volje “

Inače partije (DF i Demokrate i URA) koje su do sada vršili lokalnu vlast u Budvi, su opozicija na državnom nivou. U Budvi opozicioni DPS je partija koja vlada već 30 godina u Crnoj Gori.

Prije četiri godine na lokalnim izborima prekinuta je dugogodišnja vladavina DPS-a u Budvi.

Vlast je formirana iz redova DF-a, Demokrata, Građanskog pokreta URA i Crnogorske. Onda su tri poslanika Crnogorske prešla na stranu opozicije koji su činili DPS i jedan odbornik Socijaldemokrata.

Nakon tog prelaska vlast je ostala samo sa jednim poslanikom više u odnosu na opoziciju.

Krajem aprila ove godine, odbornik Stevan Džaković sa liste DF-a je podržao smjenu čelnika Budve iz DF sa čije liste je izabran. Ovu promjenu strane Džakovća koji je bio “jezičak na vagi” DF je ocijenio kao očiglednu političku korupciju kojom DPS pokušava da se domogne vlasti u Budvi.

Za 30. avgust predsjednik Crne Gore Milo Đukanović osim parlamentarnih raspisao je i lokalne izbore za nekoliko opština među kojima je i Budva.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG