Dostupni linkovi

Bivši čelnici pušteni nakon hapšenja tokom blokade Opštine Budva


Budva: Hapšenje smijenjenih gradskih čelnika
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:42 0:00

Smijenjeni čelnici Opštine Budva Marko Carević i Krsto Radović i ostali opštinski funkcioneri pušteni su na slobodu, nakon hapšenja tokom nereda prilikom blokade opštinske zgrade i intervencije crnogorske policije u srijedu (17. juna) ujutro.

Obraćajući se prisutnima ispred zgrade Opštine nakon puštanja na slobodu, Carević i Radović su poručili da je vlast na državnom nivou "zgazila sopstveni Ustav i sprovela diktaturu".

"Ustav i zakoni su suspendovani i podređeni diktatoru Milu Đukanoviću koga moramo pobijediti na prvim narednim izborima", poručio je Krsto Radović dojučerašnji šef lokalnog parlamenta.

Intervencijom jakih snaga crnogorske policije, iz zgrade Opštine Budva, u ranijim jutarnjim časovima nasilno su izvedeni i odvedeni u Centar bezbjednosti Budva čelnici lokalne samouprave koji su smijenjeni 11. juna.

Oni su prethodno odbili da napuste zgradu Opštine, jer ne priznaju odluku odborničke većine koja ih je smijenila. Policija je nakon nasilnog ulaska u zgradu Opštine privela doskorašnjeg predsjednika Opštine Marka Carevića i smijenjenog predsjednika lokalnog parlamenta Krsta Radovića.

Budva: Carević i Radović na slobodi
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:01 0:00


Povodom nereda ispred zgrade Opštine Budva oglasio se Savjet za građansku kontrolu rada policije koji je pozvao građane i sve društvene subjekte koji imaju primjedbe na postupanje policije u Budvi da podnesu pritužbe sa odgovarajućim dokazima.

Crnogorska policija je saopštila da je intervencija u Budvi u srijedu ujutro sprovedena po zakonu i zahtjevu nadležnog organa, te da su 23 osobe uhapšene zbog "sprječavanja i ometanja policijskih službenika u vršenju službene radnje".

Policija ispred zgrade Opštine Budva
Policija ispred zgrade Opštine Budva

U policijskom saopštenju se navodi da je na ulazu u zgradu Skupštine Opštine Budva policija zatekla nekoliko odbornika, kao i veći broj zaposlenih i građana koji su svojim prisustvom na ulazu onemogućavali policijske službenike Centra bezbjednosti Budva da sa Upravnom inspekcijom uđe u prostorije ovog objekta.

"Usljed intervencije policijskih službenika okupljena lica su polomila stakla na ulaznim vratima zgrade Opštine Budva. Lica odgovorna za incidente će snositi odgovornost i biće procesuirana u skladu sa zakonom. Prilikom ovih događaja povrede je zadobio jedan policijski službenik koji se trenutno nalazi na ukazivanju ljekarske pomoći", kaže se u saoštenju Uprave policije.

Tužilaštvo o intervenciji

U međuvremenu se oglasilo i Osnovno državno tužilaštvo u Kotoru, koje je saopštilo da je sin Marka Carevića identifikovan kao napadač na policijskog službenika koji je zadobio tjelesne povrede.

Akcija policije je sprovedena na zahtjev Upravne inspekcije koja je namjeravala da uđe u zgradu Opštine Budva, u čemu su je u dva navrata onemogućili bivši funkcioneri Opštine.

Bivši čelnici Opštine i funkcioneri i aktivisti Demokratskog fronta i Demokrata su blokirali ulaz u zgradu, ne želeći da "napuste svoja radna mjesta" i tvrdeći da je njihova smjena sa tih pozicija nelegitimna.

Policija je upotrijebila sredstva prinude, uglavnom suzavac i fizičkom silom izvela sve koji su blokirali zgradu Opštine. Time je omogućeno predstavnicima nove odborničke većine, Demokratske partije socijalista (DPS), Socijaldemokrata i Crnogorske, a time novoj budvanskoj vlasti, da uđu u zgradu Opštine.

Razbijena stakla na zgradi Opštine Budva
Razbijena stakla na zgradi Opštine Budva

Prije četiri godine, na lokalnim izborima u oktobru 2016. godine, prekinuta je dugogodišnja vladavina DPS-a u Budvi. Vlast je formirala nova većina iz redova DF-a, Demokrata, Građanskog pokreta URA i Crnogorske, partija koje su na državnom nivou opozicija. Situacija je promijenjena krajem aprila kada je nezavisni odbornik Stevan Džaković sa liste DF-a, promijenio stranu i podržao smjenu čelnika Budve.

Epilog višemjesečnih tenzija

Nasilno izvođenje smijenjenih čelnika Opštine predstavlja epilog višemjesečnih političkih tenzija u prijestonici turizma Budvi, koja se vodila oko preuzimanja vlasti.

Prelaskom nezavisnog odbornika Stevana Džakovića na stranu tadašnje opozicije, stvorena je odbornička većina koja je mogla da smijeni vlast u Budvi na čelu sa Markom Carevićem, koji su činili Demokratski front i Demokratska Crna Gora.

U dva navrata je lokalni parlament raspravljao o smjeni predsjednika Opštine Marka Carevića i predsjednika lokalnog parlamenta Krsta Radovića, ali zbog proceduralnog odugovlačenja nije došlo do glasanja i promjene vlasti.

Zato su odbornici DPS, Crnogorske, Socijaldemokrata i nezavisni odbornik Stevan Džaković 11. juna, na sjednici koja je održana u konferencijskoj sali hotela Slovenska plaža, izabrali nove vršioce dužnosti predsjednika Opštine Budva i predsjednika Skupštine opštine Budva.

Nakon intervencije policije u zgradu Opštine Budva ušli su novoizabrani vrsioci dužnosti, odbornica DPS-a Snežana Kuč i čelnik Crnogorske Vladimir Bulatović, kako bi zauzeli svoje nove pozicije.

Reakcije EU i SAD

Evropska unija (EU) je potvrdila da pomno prati događaje u Budvi i poziva na suzdržanost.

“Pozivamo tijela za sprovođenje zakona da iskažu suzdržanost i pozovu sve strane da smanje tenzije", navodi se u pisanoj izjavi portparolke Evropske komisije Ane Pisonero.

Pisonero je istakla da EU poziva sve političke aktere da pokažu poštovanje vladavine zakona i demokratskih principa i da kroz dijalog i u duhu međusobnog poštovanja pronađu održivo rješenje trenutne situacije u opštini Budva.

Američka ambasadorka u Crnoj Gori, Džudi Rajzing Rajnke, kazala je da je zabrinuta povodom današnjih događaja u Budvi.

"Pozivam sve strane na dijalog kako bi se izbjegli eskalacija, nasilje ili upotreba sile. Poštovanje demokratskih procesa i obezbjeđivanje uslova za slobodne i fer izbore su temelji demokratije", poručila je na tviter nalogu američka ambasadorka u Crnoj Gori.

Protest ispred policijske stanice i kritike opozicije i NVO

Građani Budve, podržavaoci bivše vlasti Demokratskog fronta i Demokrata, su se okupili ispred policijske stanice gdje protestuju zbog privođenja Carevića, Radovića i drugih funkcionera.

Četiri nevladine organizacije Institut alernativa, Centar za istraživačko novinarstvo, Media centar i Centar za građansko obrazovanje osudili su "upad jedinica policije u zgradu Opštine Budva, nasilje i hapšenja opštinskih funkcionera, službenika i građana", te pozvali na reakciju nadležnog suda. Oni su pozvali Evropsku uniju da uputi snažno upozorenje predsjedniku Crne Gore Mila Đukanovića i predsjedniku Vlade Crne Gore Dušku Markoviću na neprimjereno miješanje Vlade i policije u politička pitanja i poslove lokalne samouprave.

Policija i građani ispred policijske stanice, Budva
Policija i građani ispred policijske stanice, Budva

Gotovo sve opozicione parlamentarne partije su oštro osudile policijsku intervenciju prilikom privođenja dojučerašnjih čelnika i funkiconera lokalne samouprave u Budvi.

Predsjednik Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić je pozvao "međunarodnu zajednicu da reaguje". Potpredsjednik Demokrata i nekadašnji gradonačelnik Budve Dragan Krapović je saopštio da je to što se desilo u Budvi volja jednog "čovjeka Mila Đukanovića i njegove kriminalne klike".

Poslanik opozicionog Demokratskog fronta (DF) u Skupštini Crne Gore Slaven Radunović je poručio da crnogorski režim "želi da zaplaši čitavu Crnu Goru".

Nakon poslednjih dešavanja u Budvi, očigledno je da vladajuća elita ulazi u fazu ogoljene diktature, saopštili su iz Demosa Miodraga Lekića.

Građanski pokret URA (Ujedinjena reformska akcija) saopštio je da su "jutrošnja nemila dešavanja i slike nasilja u Budvi ogoljena slika represivnog režima koji je spreman da policijskom silom protivzakonito otme vlast u tom gradu.

DPS: Prostakluk i nevaspitanje

S druge strane, vladajuća Demokratska partija sicijalista (DPS) je ocijenila da su "današnje nemile scene iz Budve posljedica činjenice da je grupa odbornika, bivših opštinskih funkcionera protivzakonito pokušala da uzurpira vlast u Opštini Budva".

"Današnji događaji moraju biti i trajna opomena građanima, ko su ljudi koji se nude kao alternativa Demokratskoj partiji socijalista, a čiji prostakluk, nevaspitanje i elementarno odsustvo stida nemaju granica", saopštili su iz DPS.

Lokalni izbori u Budvi trebalo bi da se održe u Budvi na jesen.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG