Dostupni linkovi

Poplave u BiH: Osam opština u Tuzlanskom kantonu proglasilo stanje prirodne nesreće


Pripadnik FUCZ
Pripadnik FUCZ

Situacija je u utorak stabilnija nakon poplava u Tuzlanskom kantonu (TK), a vodostaji rijeka su u naglom opadanju, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Zoran Jovanović, direktor Kantonalne uprave civilne zaštite u Tuzli.

“Rijeke su se povukle u svoja korita, nivo vode pada velikom brzinom, a samim tim se i u jezeru Modrac stabilizuje stanje”, kaže Jovanović za RSE.

Zbog obilnih padavina, pretrpljenih šteta i pojave klizišta većina opština i gradova Tuzlanskog kantona su u ponedjeljak proglasile stanje prirodne nesreće.

Federalna uprava civilne zaštite uputila je u utorak timove kako bi pomogli stanovništvu u opštinama koje su najviše pogođene poplavama u Tuzlanskom kantonu.

“Dovukli su nam pumpe za izvlačenje vode iz stambenih i poslovnih objekata. Postavljeni su i isušivači zraka da možemo isušiti ljudima zidove, da vratimo makar u prvobitno stanje”, objasnio je Jovanović.

Putne komunikacije su većinom prohodne osim Tuzla-Sarajevo u naselju Vitalj, kod Kladnja (Tuzlanski kanton) koja se trenutno sanira i trebao bi, kaže Jovanović, večeras biti završen.

Iako se stanje stabilizuje Jovanovića brine pojava klizišta nakon poplava.

“Klizišta su jako opasna, već imamo u opštini Sapna (sjeveroistok BiH) jedno klizište aktivirano koje ugrožava četiri, pet stambenih objekata velike vrijednosti”, ističe on.

Jovanović kaže za RSE da su prve preliminarne procjene štete od poplava i klizišta višemilionske.

XS
SM
MD
LG