Dostupni linkovi

Poplave u BiH: Od Sarajeva ka Tuzli dijelom samo makadamom


Poplave u tuzlanskoj regiji
Poplave u tuzlanskoj regiji

Poplave u Bosni i Hercegovini se nastavljaju, dok kiša ne prestaje da pada, pa je zbog klizišta koje je izazvala voda i dalje u prekidu saobraćaj na dijelu magistralnog puta Tuzla – Sarajevo.

Zbog klizišta koje je pokrenuto u mjestu Vitalj kod Kladnja saobraćaj prema Tuzli magistralnim putem, u potpunosti je obustavljen, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa iz Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona (MUP TK).

Motorna vozila mogu da prolaze preko alternativnog, makadamskog puta, dok je saobraćaj za teretna vozila u potpunosti obustavljen.

Nabujale rijeke i bujični potoci od ponedjeljka ujutru (22. juna), poplavili su nekoliko opština Tuzlanskog kantona u Federaciji BiH.

Na prijedlog Gradskog štaba civilne zaštite, gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović proglasio je stanje prirodne nesreće u tom gradu zbog opasnosti od poplava i klizišta.

Stanje prirodne nesreće zbog poplava i klizišta proglašeno je i u Opštini Kladanj (Tuzlanski kanton).

U toj opštini je poplavljeno stotinjak stambenih objekata i veliki dio poljoprivrednih površina, a van funkcije su i putne komunikacije prema nekoliko mjesnih zajednica. Na području Kladnja je zbog obilnih padavina došlo je do izlijevanja svih vodotoka rijeke Drinjače, Suhe, Gostelje i bujičnih potoka.

XS
SM
MD
LG