Dostupni linkovi

Zbog poplava blokiran put Tuzla – Sarajevo


U Bosni i Hercegovini (BiH) nabujale rijeke i bujični potoci od ponedjeljka ujutru poplavili su nekoliko opština Tuzlanskog kantona u Federaciji BiH, a blokiran je i magistralni put Tuzla – Sarajevo.

Na prijedlog Gradskog štaba civilne zaštite, gradonačelnik Tuzle (sjeveroistok BiH, Tuzlanski kanton, Federacija BiH) Jasmin Imamović je proglasio stanje prirodne nesreće u tom gradu zbog opasnosti od poplava i klizišta – potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa (RSE) iz tog štaba.

Stanje prirodne nesreće zbog poplava i klizišta proglašeno je u ponedjeljak i u Opštini Kladanj (Tuzlanski kanton), potvrdio je za RSE načelnik Kladnja, Jusuf Čavkunović.

„Sva raspoloživa mehanizacija je na raspolaganju kako bi se zaštitile putne komunikacije i objekti koliko je moguće, a ekipe mjesnih zajednica i civilne zaštite su na terenu kako bi pomogli ugroženim građanima. Prioritet su ljudski životi“ – rekao je Čavkunović.

U toj opštini je poplavljeno stotinjak stambenih objekata i veliki dio poljoprivrednih površina, a van funkcije su i putne komunikacije prema nekoliko mjesnih zajednica. Na području Kladnja je zbog obilnih padavina došlo je do izlijevanja svih vodotoka rijeke Drinjače, Suhe, Gostelje i bujičnih potoka.

Poplavljena su i naselja na području grada Zvornik (istočni dio BiH, Republika Srpska). Zbog višesatnih padavina iz korita su se izlile rijeke Sapna i Hoča, a poplavljeno je stotinjak dvorišta i tridesetak kuća u naseljima Karakaj, Čelopek, Ulice, Donji Grbavci i Cer.

U Zvorniku su popljavljeni i brojni pomoćni objekti, privredna dobra, usjevi i lokalni putevi. Službe Civilne zaštite su na terenu.

XS
SM
MD
LG