Dostupni linkovi

Obnova briselskog dijaloga u četvrtak 25. juna


Sa jedne od rundi Briselskog dijaloga. Predsednik Kosova Hašim Tači i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Između njih je bivaša visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini (Federica Mogherini). Brisel, 31. avgust 2017.

Nova runda dijaloga između Srbije i Kosova će se održati u četvrtak, 25. juna u Briselu, potvrdili su za Radio Slobodna Evropa (RSE) nezvanični izvori u Prištini i Briselu.

Kosovski premijer Avdulah Hoti je potvrdio da će 25. juna posetiti Brisel. On je na socijalnim mrežama objavio da će se sastati sa čelnicima evropskih institucija i predstavnicima Evropskog parlamenta. Potvrdio je da će iz Brisela otputovati u Washington, gde će se 27. juna sastati politički lideri Kosova i Srbije uz posredovanje američkog izaslanika za dijalog, Ričarda Grenela.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da se nada da će posle posete Moskvi 23. juna, a pre odlaska u Vašington imati jedan dan za posetu Briselu, no da nema dogovora o zajedničkom sastanku.

"Ako me pitate za to, nemamo taj dogovor. Oni će da idu sami, mi ćemo da idemo sami i u to u različitim danima koliko sam razumeo. Sad, ubijte me ako nešto bude drugačije", rekao je Vučić.

Runda razgovora u Briselu se organizuje pre nego što predstavnici Srbije i Kosova otputuju u Washington da bi se sastali sa američkim izaslanikom za dijalog Ričardom Grenelom i posle posete specijalnog predstavnika EU za dijalog, Miroslava Lajčaka Prištini i Beogradu.

Lajčak je prošle nedleje u Prištini izjavio da zna datume dijaloga ali da će ih objaviti nakon što obavi konsulatcije sa obema stranama. On trenutno boravi u Beogradu i večeras, 22. juna, treba da se sastane sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem.

Ovom rundom će se obeležiti formalna obnova dijaloga koji je suspendovan u novembru 2018. nakon što je Vlada Ramuša Haradinaja uvela takse od 100 odsto na uvoznu robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine. Taksa je naknadno ukinuta, kao i mere reciprociteta koje je uvela vlada Aljbina Kurtija.

XS
SM
MD
LG