Dostupni linkovi

Lajčak u Beogradu 22. i 23. juna


Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak posetiće Beograd 22. i 23. juna, najavila je Delegacija EU u Srbiji.

"Tokom posete Lajčak će se sastati sa ključnim srpskim zvaničnicima sa kojima će razmeniti mišljenja o konkretnim sledećim koracima i modalitetima za brzi nastavak dijaloga uz pomoć EU", navodi se u najavi.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici je na svom Tviter nalogu napisao da se raduje poseti Lajčaka.

Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Kosova i Srbije, Miroslav Lajčak, u prvoj je zvaničnoj poseti Kosovu otkako je stupio na tu dužnost početkom aprila.

Lajčak, koji je osim za dijalog Beograda i Prištine zadužen i za druga zapadnobalkanska regionalna pitanja, ove nedelje bio je u prvoj zvaničnoj poseti Kosovu od stupanja na dužnost.

Cilj posete bila je priprema obnove briselskog dijaloga, koji je suspendovan od novembra 2018, nakon što je Vlada Kosova uvela taksu od 100 odsto na robu iz Srbije.

Lajčak se tokom prvog dana posete sastao sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem (Hashim Thaci), predsednicom Skupštine Vjosom Osmani i premijerom Kosova Avdulahom Hotijem (Avdullah).

Teme razgovora bile su, između ostalog, Lajčakov plan, ideje, datumi i metodologija za nastavak briselskog dijaloga što pre moguće.

Lajčak je stigao na Kosovo dan nakon što je specijalni izaslanik američkog predsednika Ričard Grenel saopštio da će se predstavnici Kosova i Srbije sastati u Vašingtonu u Beloj kući 27. juna.

Šta kažu građani, ko će više doprineti dijalogu - EU ili SAD?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:27 0:00

XS
SM
MD
LG