Dostupni linkovi

EP: Narodnjaci hvale, socijaldemokrate kritikuju izbore u Srbiji


Evropski parlament
Evropski parlament

Šefica delegacije za odnose sa Srbijom u Evropsko Parlamentu (EP), Tanja Fajon, kao i izvestialc u ovoj instituciji za Srbiju, Vladimir Bilčik, poručili su u zajedničkom saopštenju da „nepostojanje proevropskih parlamentarnih stranaka u opozicionom bloku ne sme da ugrozi proevropsku odlučnost Srbije i njene težnje ka pridruživanju Evropskoj uniji.“

U zajedničkom izjavi, oba zastupnika, koja takođe aktivno učestvuju u interparitjskom dijalogu u Srbiji, izrazili su žaljenje što su neke opozicione stranke zadržale stav da bojkotuju izbore, koji su u nedelju 21. juna održani u Srbiji.

“Najniža izlaznost od 2000. godine kao i dramatična promena političkog pejzaža u sastavu novog parlamenta, gde će dvotrećinsku većinu imati jedna politička lista, predstavljaće važan izazov za buduću srpsku vladu”, podvlači se u saopštenju.

Fajon i Bilčik poručuju da će Evropski parlament, ostati posvećen radu sa Skupštinom Srbije i svim političkim snagama u cilju podrške ključnim reformama u oblastima demokratije, vladavine zakona i odgovornosti."

Političke grupacije u EP različito o izborima u Srbiji

Predsednik Evropskih narodnjaka, Donald Tusk je čestitao Srpskoj napredno stranci (SNS) pobedu na jučerasnjim izborima.

“Čestitke SNS-u i predsedniku Vučiću. Ovaj rezultat je dokaz poverenja građana i vaše efikasnosti”, objavio je Tusk na Tviteru i poručio da treba iskorisititi ovaj uspeh za evropski put Srbije i dobrobit ljudi. “Što je veća moć, to je veća odgovornost”, iskatao je Donald Tusk.

Inače, evropski narodnjaci predstavljaju najveću politcku grupaciju u Evropskom parlamentu, a SNS je njena članica.

Sa druge strane, drugoplasirana politčka grupacija u EP, socijaldemokrate su pozvale zemlje članice EU da ne otvaraju nova poglavlja u pregovorima o pristupanju Srbiji, “pre nego što se u zemlji ne uspostavi dovoljna demokratija”.

Potpredsednica ove grupacije, Kati Piri, istakla je da se nova poglavlja ne smeju otvoriti dok se ne reše glavni problemi sa demokratijom.

“Potrebni su nam najmanje slobodni mediji i raznovrstan parlament, gde je zastupljena opozicija”, istakla je u pisanoj izjavi Kati Piri, dodajući da je “šokirana” sinoćnjom izjavom evropskog koemsara Olivera Varheljija u kojoj, prema Piri, “nije rekao ni jednu jedinu reč o tim problemima, niti o zahtevu opozicije da se izbori odlože".

XS
SM
MD
LG