Dostupni linkovi

ODIHR: Zabrinjavajuća uloga vladajuće partije u kampanji u Srbiji


Izbori u Srbiji bili su na efikasan način sprovedeni uprkos pandemiji COVID-19, ali je zabrinjavajuća dominantna uloga vladajuće partije koja je primetna i u medijima, saopšteno je iz misije OEBS-ove kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) koja je pratila izbore u Srbiji.

OEBS-ova ambasadorka Urszula Gacek, koja je bila na čelu specijalne misije za praćenje izbora, izjavila je da su na jučerašnjim izborima poštovane procedure, ali da je misija uočila mali broj neregularnosti i primila izveštaje o kršenju izborne tišine, koje je išlo u korist vladajućoj većini.

„Kada govorimo o kršenju izborne tišine, ono što je uočeno je da su građani pozivani da izađu na izbore i da glasaju“, rekla je Gacek i istakla da je statistički uzorak kojim raspolaže misija ODIHR mali kako bi se donosili generalni zaključci.

Ona je dodala da je “prvi problem” na koji se ODIHR osvrnuo u zaključcima je prednost vladajuće partije i promovisanje njihove politike u velikom broju medija.

„Nakon okončanja vanrednog stanja svi učesnici izbora mogli su da sprovode svoju kampanju, poštovane su i osnovne slobode, međutim one prednosti koje su uživale vladajuće partije, odluka dela opozicije o bojkotu i ograničena politička debata ograničili su mogućnost biračima da budu informisani“, rekla je Gacek.

To je, kako je rekla, učinilo da birači budu „nedovoljno informisani i prilično frustrirani tom činjenicom“.

Ona je dodala i da brojne preporuke koje je ODIHR dao u proteklim godinama i dalje nisu oblastima izborne administracije, medija, finansiranja izborne kampanje, rešavanja sporova i sankcija za izborne prekršaje.

„Ovi izbori su obeleženi intenzivnom političkom polarizacijom i bojkotom izbora od stane dela opozicije. Osim toga, dvojna uloga predsednika Srbije, koji je ujedno i lider vladajuće stranke, bacila je senku na liniju između njegovih zvaničnih dužnosti i izborne kampanje“, istakla je Gacek.

Takvo ponašanje, kako je rekla, predstavlja kršenje obaveza svih zemlja članica OEBS-a da poštuju jasnu podelu između države i političkih stranaka.

Istakla je i da je pandemija COVID-19 preusmerila tok kampanje na medije, te da su „glavne televizijske i novinske kuće promovisale politiku vladajuće većine, dok neznatan medija koji je pružao alternativnu sliku nije imao veliku pokrivenost i zato nije bilo moguće da se uspostavi protivteža“.

Misija je počela sa radom u Beogradu 5. juna na poziv vlasti u Srbiji, a obim misije je smanjen u odnosu na planirani zbog pandemije korona virusa.

Kako je rečeno, tim ODIHR-a ostaje u Beogradu do kraja nedelje i pratiće sve pritužbe o neregularnostima koje pristižu u postizbornom periodu, a kompletan izveštaj sa preporukama biće objavljen nakon dva meseca.

Slavlje u štabu Srpske napredne stranke
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:15 0:00

XS
SM
MD
LG