Dostupni linkovi

Sjedinjene Države obilježavaju 155 godina od završetka ropstva


Okupljanje demonstranata pokreta "Crni životi su važni" u Miamiju

Sjedinjene Države obilježavaju 155 godina od završetka ropstva 19. juna, koji ove godine ima i veći značaj jer se širom Amerike održavaju protesti protiv rasne nejednakosti nakon ubistva nenaoružanog Afroamerikanca Georgea Floyda.

Demonstracije, vjerske službe i kulturne proslave podsjećaju na ovaj dan 1865. godine kada je general Unije stigao u Teksas kako bi obavijestio grupu Afroamerikanaca o njihovoj slobodi.

Dokument pod nazivom Proklamacija o emancipaciji je dvije godine ranije, 1. januara 1863. potpisao tadašnji predsjednik Abraham Lincoln.

Poznat i kao Dan oslobođenja, 19. juni proglašen je praznikom 1980. u Teksasu. Sada je priznat u 46 drugih država i Distriktu Kolumbija, ali načini obilježavanja ove godine se razlikuju.

Dok su mnogi gradovi otkazali događaje zbog pandemije korona virusa, neki su se odlučili za virtualne konferencije ili manje događaje.

Ove godine obilježavanja su posebno snažna jer se Amerikanci suočavaju sa nasljeđem rasizma.

SAD: Rasna ravnopravnost i reforma policije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:35 0:00

Naime, prije manje od mjesec dana ubijen je George Floyd u Minneapolisu u Minesoti, prilikom pokušaja hapšenja od strane bijelog policajca. U sedmicama nakon njegove smrti, u zemlji su počele masovne demonstracije sa zahtjevom da se uradi reforma policije.

Pogledajte kako su izgledala četiri vijeka borbe za ravnopravnost Afroamerikanaca u SAD na ovom linku.

XS
SM
MD
LG