Dostupni linkovi

Pompeo: Kosovo da bude spremno za obnovu dijaloga sa Srbijom 


Mike Pompeo

Američki državni sekretar Majk Pompeo (Mike Pompeo) pozdravio je odluku Vlade Kosova o uklanjanju barijera a u cilju nastavka dijaloga sa Srbijom. Poručio je da Kosovo treba da bude spremno da obnovi pregovore sa Srbijom “što je pre moguće”.

To stoji u telegramu čestitke kojeg je Pompeo uputio kosovskom premijeru Abdulahu Hotiju (Abdullah) a povodom njegovog izbora na čelu Vlade Kosova.

“Mi dalje podržavamo Kosovo u napredovanju procesa pune normalizacije odnosa sa Srbijom, fokusiranog na međusobno priznanje, što je od suštinskog značaja za Kosovo u smislu globalne integracije i ostvarivanja njegovog punog potencijala”, navodi se u telegramu, a prenosi Vlada Kosova.

“Pozdravili smo odluku vaše vlade da ukine sve mere reciprociteta za srpsku robu, što je označilo ključni korak u ponovnom pokretanju procesa dijaloga. Kosovo mora biti spremno da nastavi pregovore sa Srbijom što je pre moguće", dodaje se u Pompeovom telegramu.

Delegacije Kosova i Srbije sastaće se 27. juna u Beloj kući u Vašingtonu na poziv specijalnog izaslanika američkog predsednika za dijalog Kosova i Srbije, Ričarda Grenela (Richard Grenell).

Dijalog između dve države uz posredstvo Evropske unije počeo je 2011. Prekinut je krajem 2018., nakon što je Kosovo uvelo takse od 100 odsto na robu iz Srbije.

Hotijeva vlada je dolaskom na vlast početkom juna ukinula sve trgovinske barijere Srbiji, što je bio njen uslov za nastavak dijaloga.

XS
SM
MD
LG