Dostupni linkovi

Vučić: Ne znam šta će biti tema u Vašingtonu niti u kojem sastavu idemo


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da još ne zna šta će biti tema razgovora u Vašingtonu, niti koji će biti sastav delegacije Beograda.

"Kada biste me pitali da li će da se dogodi nešto što bi neki voleli da pišu, ja ne očekujem neke spektakularne stvari. Očekujem racionalan razgovor. To su moja očekivanja. Mala je Srbija da bi zapovedala Beloj kući, ali je dovoljno velika da kaže šta su njeni interesi koje mora da zaštiti", rekao je Vučić nakon obilaska pripremnih radova na izgradnji puta u okolini Lajkovca.

Specijalni izaslanik predsednika Sjedinjenih Država za pregovore Beograda i Prištine Ričard Grenel (Richard Grenell) objavio je u ponedeljak (15. jun) da će se delegacije Srbije i Kosova sastati 27. juna u Beloj kući "radi razgovora o dijalogu".

Vučić je komentarišući izjavu premijera Kosova Avdulaha Hotija da Priština traži priznanje nezavisnosti, rekao da ukoliko će kosovska delegacija da dolazi sa takvom platformom u Vašington, onda je bolje da ne dolazi.

On je odbacio tvrdnje političkih protivnika da će na Vidovdan, 28. juna, da prizna nezavisnost Kosova.

"Osam godina slušam istu priču i osam godina vadimo Srbiju iz ambisa i bunara uništenih nacionalnih interesa i ponižene Srbije. Srbije koja se izvinjavala za šta treba i ne treba, koja nije imala ugled, nije imala vojsku i policiju. Ni sada nije omiljena od svih, ali je poštovana", rekao je Vučić.

Odgovarajući na pitanja o saradnji Srbije sa Kinom, Vučić je rekao da je to nešto čime se ponosi.

"Ništa ne radimo tajno. Ponosan sam na poslove koje kineske kompanije rade i na putevima i u borskom rudniku. Ja se time ponosim i ja to nikada ne krijem. Srbija se nalazi na evropskom putu i ja se ne stidim da to kažem ni pred kineskom ambasadorkom, kao što se ne plašim da kažem Evropljanima da su nam Kinezi prijatelji", rekao je predsednik Srbije.

Radove na "brzoj saobraćajnici" Lajkovac-Iverak, koja će Valjevo povezati sa auto-putem "Miloš Veliki", ka Čačku na jednu i Beogradu na drugu stranu, i koji su počeli danas, Vučić je obišao sa ambasadorkom Kine u Srbiji Čen Bo.

Finansijer ovih radova je Vlada Srbije, investitor "Putevi Srbije", dok će radove izvoditi kineska kompanija "Čajna Šandong", u skladu sa državnim sporazumom Srbije i Kine.

Šta kažu građani, ko će više doprineti dijalogu - EU ili SAD?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:27 0:00

XS
SM
MD
LG