Dostupni linkovi

Srbija se prijavljuje za novac iz Fonda solidarnosti EU


Vlada Srbije usvojila je Zaključak o prijavi za dobijanje finansijskih sredstava iz Fonda solidarnosti Evropske unije (EU), saopšteno je iz Vlade.

Radna grupa koju je formirala Vlada Srbije, navodi se u saopštenju, pripremila je sveobuhvatnu prijavu Evropskoj komisiji u kojoj je objasnila tok i dinamiku zdravstvene krize usled epidemije COVID – 19 i mere koje su preduzete za njeno sprečavanje.

"Evropska unija će, nakon isteka roka svim državama koje su aplicirale za podnošenje prijava – 24. juna, doneti odluku o iznosu bespovratne pomoći Srbiji, a nakon toga će biti potpisan finansijski sporazum i izvršena isplata sredstava do kraja godine", piše u saopštenju.

Fond solidarnosti EU predstavlja poseban instrument podrške EU državama članicama i državama u procesu pristupanja kako bi se podržali napori država u prevenciji i saniranju posledica prirodnih nepogoda i ugrožavanja javnog zdravlja.

Nakon prijema svih aplikacija, odluku o visini podrške za svaku državu donose Evropski parlament i Savet na preporuku Evropske komisije.

Srbija je već koristila sredstva Fonda solidarnosti EU tokom 2014. godine za saniranje štete nastale usled poplava, i tada je obezbeđeno 60,2 miliona evra.

XS
SM
MD
LG