Dostupni linkovi

Srbija dobila više od 70 miliona evra iz EU fondova


Komesar za proširenje Oliver Varhelyi i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, ilustracija
Komesar za proširenje Oliver Varhelyi i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, ilustracija

Srbija i Evropska unija (EU) potpisale su sporazum kojim je Srbija dobila 70,2 miliona evra bespovratnih sredstava iz predpristupnih (IPA) fondova za prvu polovinu 2020. godine. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio da Srbija očekuje da dobije ne samo jasnu perspektivu, već da se govori i o članstvu Srbije u EU.

"Mi znamo da će uvek moći da se kaže - morate da uradite reforme, morate da rešite probleme sa Prištinom. Sve mi to razumemo, samo bismo želeli i da vi imate jasnu poruku i da kažete – uradite nešto i bićete članovi EU. Voleli bismo još jasniju situaciju sa te strane", rekao je Vučić koji je prisustvao potpisivanju sporazuma.

Sporazum su potpisali šef delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici i ministarka za evrointegracije Srbije Jadranka Joksimović, a potpisivanje sporazuma je putem video-linka pratio i evropski komesar za susedsku politiku i proširenje Oliver Varhelji.

Varhelji je izneo podatak da je od 2007. godine EU obezbedila 2,8 milijardi evra grantova Srbiji, te da je Unija najveći donator, najvažniji trgovinski partner i najveći izvor direktnih stranih ulaganja u privredu Srbije. Najavio je i da će EU izneti na jesen izneti ekonomski investicioni plan za region Zapadnog Balkana kako bi se ublažile posledice krize izazvane pandemijom.

"Ovaj program je još jedan pokazatelj posvećenosti za evropsku budućnost Srbije. Podrška Srbiji tokom pandemije je još jedan dokaz da je EU posvećena evrointegracijama Srbije. Tokom krize smo opredelili 15 miliona evra hitne podrške zdravstvenom sistemu", rekao je Varhelji.

Ministarka Joksimović je rekla da će više od 70 miliona evra iz prvog dela IPA programa za 2020. godinu biti usmereni na lokalni ekonomski razvoj, podršku privredi, zapošljavanje, obrazovanje i zdravstvo.

Planirano je da drugi deo IPA sredstava iznosi 98 miliona evra, namenjenih prevashodno zaštiti životne sredine i energetskoj efikasnosti, rekla je Joksimović, uz napomenu da će Srbija ove godine iz IPA fondova ukupno dobiti 168 miliona evra.

Sredstva namenjena za pomoć na lokalnom nivou

Prema saopštenju iz Evropske komisije, 30 miliona eura biće posvećeno
ekonomskom oporavku uz grant podršku koja se daje mikro preduzećima, “start-up” preduzećima i organizacijama za podršku poslovanju u manje razvijenim regionima Srbije.

Komesar Varhelji je potvrdio da će i zemlje Zapadnog Balkana biti obuhvaćene programom Evropske komisije o obnovi koji je nedavno predstavila predsednica ove institucije, Ursula fon der Lajen (der Layen).

On je najavio da će zemljama članicama predložiti da odobre dodatne fondove iz pretpristupnih instrumenata kako bi odmah počeo rad na ekonomskom
oporavku.

Bilčik za RSE: O pomoći Srbiji govore činjenice
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:25:04 0:00

XS
SM
MD
LG