Dostupni linkovi

Merkel: EU da preuzme više odgovornosti u svetu


Treba da branimo vrednosti koje nosimo unutar EU, solidarnost, demokratiju, slobodu, zaštitu dostojanstva svakog ljudskog bića: Angela Merkel
Treba da branimo vrednosti koje nosimo unutar EU, solidarnost, demokratiju, slobodu, zaštitu dostojanstva svakog ljudskog bića: Angela Merkel

Nemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je Evropu da preuzme više odgovornosti u svetu i izrazila žaljenje što su odnosi sa SAD drugačiji nego što bi želeli, posebno po pitanju životne sredine, prenosi agencija Frans pres (AFP).

"Treba da učinimo napor da se izborimo sa ovim vanrednim izazovom (korona virusa) ali ja želim još više, želim da Evropska unija, posebno u vreme krize, pokaže svetsku solidarnost i preuzme više odgovornosti", rekla je Merkel u obraćanju u fondaciji "Konrad Adenauer".

Merkel, koja je najavila odlazak sa funkcije 2021. godine, prikazala je u Fondaciji glavne smernice onoga što će EU raditi do kraja godine, u jeku zdravstvene, ekonomske i socijalne krize.

"Pandemija će dovesti do jačanja sukoba i postojećih problema na brojnim mestima i predstavljaće izazov za kapacitet delovanja Evropske unije po pitanju spoljne i bezbednosne politike", rekla je Merkel.

"To je još više razlog da branimo vrednosti koje nosimo unutar EU, solidarnost, demokratiju, slobodu, zaštitu dostojanstva svakog ljudskog bića", rekla je ona.

Merkel je dodala da Evropa može da izadje iz krize snažnija nego što je u nju ušla i naglasila da je najvažniji partner Evrope SAD, ali da je to partnerstvo drugačije nego što bi EU želela, posebno po pitanju životne sredine.

Ocenila je da EU ima "strateški interes" da razgovara sa Kinom uprkos sadašnjim nesuglasicama oko Hongkonga, gde po njoj princip "jedne zemlje dva sistema" treba da se održi.

Nemačka preuzima rotirajuće predsedništvo Evropskim savetom od 1. jula, koje će se, kako je najavila baviti i odnosima sa Rusijom.

XS
SM
MD
LG