Dostupni linkovi

Policajac koji je ubio Afroamerikanca u Atlanti optužen za ubistvo


Atlanta: Pokušaj hapšenja i ubistvo Afroamerikanca
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:04 0:00

Tužilac okruga Fulton Paul L. Howard Jr. saopštio je kako namjerava podići optužnice zbog ubistva 27-godišnjeg Afroamerikanca Raysharda Brooksa, odnosno optužiti Garretta Rolfea, bivšeg oficira u Atlanti koji je pucao u Brooksa.

Tužilac je na konferenciji za novinare rekao da Brooks "ni u jednom trenutku nije obaviješten" da je uhapšen zbog vožnje pod uticajem te da "se nije ponašao prijeteći". Na početku incidenta je spavao, kazao je tužilac, a nakon toga je sarađivao s policijom.

"Brooks nikada nije pokazivao agresivno ponašanje tijekom 41 minute i 17 sekundi", rekao je Howard, a prenosi CNN.

"Tokom analize ovog slučaja pregledali smo dva elektrošokera u pitanju i njihove zapise", dodao je.

Okružni tužilac je kazao kako je odlučio "izdati naloge" u slučaju smrti Raysharda Brooksa. Podigao je 11 optužbi protiv bivšeg policajca Atlante koji je upucao i ubio 27-godišnjeg Raysharda Brooksa, među kojima je i optužba za krivično djelo ubistva.

Howard je rekao da je Rolfe nogom gurao Brooksa "dok je on ležao na zemlji, dok se borio za svoj život" nakon što je upucan.

Dodao je kako je policijskim službenicima Atlante zabranjeno pucati iz pištolja u nekoga ko bježi, izjavio je okružni tužilac.

"Grad Atlanta zabranjuje službenicima da pucaju elektrošokerom po onome ko bježi. Nije smio ispaliti elektrošoker na nekoga ko bježi. Dakle, sasvim sigurno ne možete ni pucati iz pištolja u osobu koja bježi", kazao je Howard.

Rolfeu prijeti doživotni zatvor ili smrtna kazna bude li proglašen krivim.

Pročitajte i ovo:

XS
SM
MD
LG