Dostupni linkovi

Smrt Afroamerikanca u Atlanti 'bilo je ubistvo'


Atlanta: Pokušaj hapšenja i ubistvo Afroamerikanca
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:04 0:00

Atlanta: Pokušaj hapšenja i ubistvo Afroamerikanca

Smrt Rejšarda Bruksa (Rayshard Brooks), crnca kojeg je 12. juna u Atlanti ubio beli policajac, bilo je ubistvo uzrokovano prostrelnim ranama u leđa, saopštila je 14. juna kancelarija medicinske istrage okruga Fulton.

Brooksova smrt ponovno je zavladala u prosvjedima u Atlanti nakon višednevnih demonstracija protiv rasizma i policijske brutalnosti koje je potaknula smrt Georgea Floyda, Afroamerikanca, u policijskom pritvoru u Minneapolisu 25. svibnja.

Policajac Garet Rolf (Garrett Rolfe) smenjen je posle pucanja u Bruksa tokom pokušaja njegovog hapšenja.

Bruks je preminuo pošto je policajac pucao na njega na parkingu ispred restorana brze hrane, a njegova smrt izazvala je novi talas nemira u Atlanti.

Gradonačelnica Atlante Kejša Lens Botoms (Keisha Lance Bottoms) izjavila je da je načelnica policije Erika Šilds (Erika Shields) podnela ostavku odmah posle ubistva 27-godišnjeg Bruksa.

"Ne verujem da je to bila opravdana upotreba smrtonosne sile i zatražila sam da se policajac odmah otpusti", rekla je gradonačelnica na konferenciji za novinare.

Portparol policije u Atlanti Karlos Kampos (John Chafee) saopštio je da je uz policajca Gareta Rolfa još jedan policijski službenik prebačen na administrativne dužnosti.

Hapšenje Afroamerikanca Rejšarda Bruksa dogodilo se 12. juna uveče.

Do incidenta je došlo kada je policija Atlante odgovorila na poziv restorana brze hrane jer je Bruks zaspao u svom automobilu i blokirao druga kola u redu.

Policija je, kako se navodi, obavila test na alkohol, a kada je pokušala da ga uhapsi, Bruks se opirao i počeo da beži.

Direktor Biroa za istragu Vik Rejnolds (Vic Reynolds) rekao je na konferenciji za novinare da snimak sa kamera iz restorana "Vendis", gde se dogodila pucnjava, pokazuje da je Bruks po svemu sudeći držao omamljivač jednog od policajaca kada je počeo da beži.

Na snimcima očevidaca i kamera restorana prvo se vidi Bruks na zemlji, ispred automobila, kako se bori sa dvojicom policajca, a zatim, kako izgleda, grabi omamljivač jednog od njih, počinje da trči i diže ruku u kojoj drži neki predmet prema policajcu.

“U tom trenutku, policajac poseže za oružjem, puca i na parkingu pogađa gospodina Bruksa, koji zatim pada”, rekao je Rejnolds.

Guverner Džordžije Brajan Kemp (Brian Kemp) objavio je na Tviteru da je pokrenuta istraga o ponašanju policajaca koje je dovelo do smrti Bruksa.

Advokat Bruksove porodice izjavio je da bi policajac koji je pucao trebalo da bude optužen za "neopravdanu upotrebu smrtonosne sile, što je jednako ubistvu".

Zapaljen restoran brze hrane

U blizini mesta pucnjave, u subotu, 13. juna uveče počeli su ulični protesti.

Demonstranti su zapalili restoran "Vendis" ispred kog je noć ranije upucan Bruks i blokirali saobraćaj na obližnjem autoputu.

Restoran brze hrane u plamenu, 13. jun 2020.
Restoran brze hrane u plamenu, 13. jun 2020.

Restoran je bio u plamenu više od 45 minuta pre nego što su vatrogasne ekipe stigle da ugase plamen, preneli su lokalni mediji. Drugi demonstranti marširali su autoputem zaustavljajući saobraćaj, pre nego što ih je policija zaustavila automobilima. Policija Atlante saopštila je da je 36 ljudi uhapšeno na protestima.

Incident u Atlanti se dogodio usred tenzija posle smrti Afroamerikanca Džordža Flojda u Mineapolisu tokom policijskog privođenja. To ubistvo je izazvalo proteste protiv rasizma i policijskog nasilja širom SAD i u svetu.

XS
SM
MD
LG