Dostupni linkovi

BiH: Od direktora OSA-e zatraženo da u roku od sedam dana dostavi diplomu


Direktor Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, Osman Mehmedagić

Predsjedavajući Zajedničke komisije za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Parlamentarne skupštine BiH Nermin Nikšić, potvrdio je nakon sjednice da je usvojen zaključak kojim se traži na uvid diploma direktora OSA-e Osmana Mehmedagića, u roku od sedam dana.

Kako je objasnio, članovi Komisije zatražili su i mišljenje od Vijeća ministara BiH, da li Mehmedagić ispunjava uslove za obavljanje dužnosti direktora OSA-e, s obzirom da je njegova diploma poništena.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je početkom 2019. godine pokrenulo istragu o lažnim diplomama zvaničnika u BiH, te zatražilo od svih direktora sigurnosnih agencija BiH da dostave na uvid svoje diplome. Sve sigurnosne agencije odgovorile su na zahtjev Tužilaštva BiH, osim OSA-e.

U avgustu iste godine, Inspektorat Republike Srpske naložio je poništavanje fakultetske diplome direktora OSA-e Osmana Mehmedagića.

Poništenje je uslijedilo nakon zahtjeva Tužilaštva Bosne i Hercegovine za provjeru zakonitosti sticanja njegove diplome koju je izdao Fakultet za poslovne studije, čiji pravni sljedbenik je Univerzitet za poslovne studije Banjaluka.

Iz OSA-e su tada reagovali saopštenjem da se radi o udaru na Agenciju kroz pokušaj diskreditacije njenog čelnog čovjeka i montaži.

Komisija za nadzor nad radom OSA-e Parlamentarne skupštine BiH na sjednici održanoj u srijedu 17. juna zatražila je i od predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije da dostavi imena kandidata za poziciju direktora i zamjenika, kao i glavnog inspektora agencije, budući da je aktuelnom rukovodstvu istekao mandat u novembru 2019. godine.

XS
SM
MD
LG