Dostupni linkovi

Diploma direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH i službeno poništena


U današnjem broju Službenog glasnika Republike Srpske objavljeno je obavještenje Univerziteta za poslovne studije Banjaluka o o proglašenju nevažećom diplome koja je izdata direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH Osmanu Mehmedagiću.

Univerzitet za poslovne studije poništio je diplomu izdatu Mehmedagiću, nakon što je Republička prosvjetna inspekcija RS utvrdila da je nezakonito stečena.

Priča o diplomi direktora OSA-e postala je aktuelna nakon što je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine početkom ove godine pokrenulo istragu o lažnim diplomama zvaničnika u BiH, te zatražilo od svih direktora sigurnosnih agencija BiH da dostave na uvid svoje diplome. Sve sigurnosne agencije odgovorile su na zahtjev Tužilaštva BiH, osim OSA-e.

Inspektorat Republike Srpske naložio je zatim u avgustu ove godine poništavanje fakultetske diplome direktora Obaveštajno-sigurnosne agencije (OSA) Bosne i Hercegovine Osmana Mehmedagića.

Poništenje je uslijedilo nakon zahtjeva Tužilaštva Bosne i Hercegovine za provjeru zakonitosti sticanja njegove diplome koju je izdao Fakultet za poslovne studije, čiji pravni sljedbenik je Univerzitet za poslovne studije Banjaluka.

Glasnogovornica Inspektorata RS Duška Makivić za Radio Slobodna Evropa je pojasnila da je "uvidom u matične knjige i drugu predočenu dokumentaciju utvrđeno da je imenovanom odobren upis na treću godinu Fakulteta i priznata diploma o završenom studiju za sticanje više stručne spreme na Pravnom Fakultetu u Sarajevu, ali su mišljenja o priznavanju diferencijalnih ispita dali su profesori koji nisu imenovani za nastavnike za diferencijalne ispite".

"Utvrđen je i veći broj propusta u samoj dokumentaciji, kao što su nedostaci na prijavama za polaganje ispita koje nisu imale naveden datum polaganja ispita, nisu imale potpis referenta Studentske službe, u dijelu prijave koji popunjava odgovorni nastavnik nisu upisani svi podaci. Inspektorima nisu predočeni ni zapisnici o polaganju ispita koje u skladu sa zakonom popunjava ispitivača i dostavlja Studentskoj službi", kazal je Makivić.

Utvrđene su i nepravilnosti vezane uz prijavne i semestralnie listove, kao i za priznavanje ispita, odnosno utvrđeno je i da su imenovanom priznati neki ispiti, a da je zatim ponovo polagao te iste predmete, te je ostalo nejasno da li mu je ispit priznat ili je isti polagao.

Nakon što je Inspektorat Republike Srpske naložio poništavanje fakultetske diplome direktora Obaveštajno-sigurnosne agencije (OSA) Bosne i Hercegovine Osmana Mehmedagića, iz OSA-e su reagovali saopštenjem da se radi o udaru na Agenciju kroz pokušaj diskreditacije njenog čelnog čovjeka i montaži.

Iz ove agencije ustvrdili su da je "diploma direktora Mehmedagića uredno stečena i izdata, te da je to potvrđeno u više ranijih provjera koje je kroz svoju karijeru u obavještajnom sektoru Mehmedagić prolazio".

Ova je institucija, kako su naveli u saopštenju izdatom nakon poništenja diplome, na konstantnom udaru pojedinih pravosudnih i političkih centara moći, kojima ne odgovara zakonit, profesionalan i odgovoran rad Agencije u borbi protiv kriminala i drugih štetnih djelovanja po državu Bosnu i Hercegovinu i njene građane.

XS
SM
MD
LG