Dostupni linkovi

'Pero' za falsifikovane diplome


Sjedište Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine u Sarajevu
Sjedište Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine u Sarajevu

Direktor Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine (OSA) Osman Mehmedagić ostao je i zvanično bez diplome Univerziteta za poslovne studije Banja Luka.

Senat Univerziteta je poništio diplomu, a po nalogu Inspektorata Republike Srpske, koji je još u avgustu ustanovio propuste u sticanju Mehmedagićeve diplome, potvrdila je za Radio Slobodna Evropa (RSE) glasnogovornica Dušanka Makivić.

"Riječ je o izvršenju rješenja kojim je prethodno bilo naloženo da se poništi diploma na ime Osmana Mehmedagića i ista proglasi ništavom u službenom glasniku Republike Srpske (RS), te je uvidom u dokumentaciju utvrđeno da je Univerzitet postupio po rješenju inspektora", kaže Makivić.

I dok Mehmedagićeva priča završava, počinju nove u koje su upleteni što zvaničnici, što državni službenici, i kao falsifikatori, ali i vlasnici lažnih diploma.

Šta sa ostalim slučajevima?

Paralelno su nastavljene i druge akcije, a posljednja "Pero", u kojoj je uhapšeno 20 osoba, od kojih je deset zadržano u pritvoru, pokazala je koliko daleko seže biznis sa falsifikovanim diplomama. Oni su za novac pribavljali diplome od osnovnih, preko srednjih škola do visokoškolskih ustanova.

To su, prema riječima Irene Marjanović – Čavkić, glasnogovornice Tužilaštva Unsko-sanskog kantona (USK) koje je i pokrenulo istragu, dobro i unovčili.

"Na takav način su stekli višemilionsku korist i, između ostalog, pribavili nezakonite diplome za više hiljada lica", pojasnila je Marjanović- Čavkić.

Prvoosumnjičeni za ove krivične radnje je Admir Hadžipašić, bivši delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH i Skupštine Unsko-sanskog kantona, te nekadašnji generalni sekretar A-SDA (Stranka demokratske aktivnosti).

Hadžipašić je jedan od osnivača Visoke međunarodne škole iz Cazina, te vlasnik Centra za obrazovanje odraslih Vita plus.

Uhapšeni su i dekan Visoke međunarodne škole Senad Haurdić, kao i direktor Centra za obrazovanje odraslih Suljo Suljić.

Oni su, kako je to rečeno na ročištu za određivanje pritvora, potpisivali lažne diplome, a na djelu su ih uhvatili inspektori Agencije za istrage i zaštitu (SIPA). Prema navodima tužioca, Adnana Tulića, jedan prikriveni istražitelj kupio je diplomu za nešto više od mjesec dana, dok je drugi za samo osam dana završio školu, a u knjigama je prikazano da ju je pohađao skoro godinu dana.

Nalazi Tužilaštva

Da se radi o organizovanom djelovanju koji ne poznaje entitetske granice pokazuje i podatak da su u okviru ove akcije uhapšena i dva službenika SIPA-e s područja Republike Srpske, a koji su odavali podatke iz istrage.

Glasnogovonik Tužilaštva BiH Boris Grubešić potvrdio je ove navode.

"Osumnjičeni su da su u okviru svojih poslova i nadležnosti došli do podataka iz sprovođenja posebnih istražnih radnji, te su neovlašteno, zlouporabivši svoj službeni položaj, davali na uvid podatke osobama koje su obuhvaćene istragom zbog krivotvorenja i nezakonitosti u izdavanju diploma u predmetu kodnog naziva Pero", kazao je Grubešić.

Osumnjičeni su da su u okviru svojih poslova i nadležnosti došli do podataka iz sprovođenja posebnih istražnih radnji, te su neovlašteno, zlouporabivši svoj službeni položaj, davali na uvid podatke osobama koje su obuhvaćene istragom zbog krivotvorenja i nezakonitosti u izdavanju diploma u predmetu kodnog naziva Pero
Boris Grubešić, glasnogovornik Tužilaštva


Početkom godine Tužilaštvo BiH je pokrenulo istragu o lažnim diplomama i tada su zatražili od svih sigurnosnih agencija da dostave diplome o završenom obrazovanju, što je tada samo OSA eskivirala. Detaljnijih informacije o toku istrage i nalazima iz Tužilaštva još nisu saopštili, baš kao ni iz Ministarstva obrazovanja Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH).

Naime, provjera diploma zaposlenih u federalnim institucijama je pri kraju, a koliko je i da li je bilo onih sa kupljenim ili falsifikovanim diplomama, znaće se uskoro, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa (RSE) iz kabineta ministrice obrazovanja Federacije BiH Elvire Dilberović.

Dodaje se da bi detalji trebali biti poznati na nekoj od narednih sjednica Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.

U Republici Srpskoj, s druge strane, nisu utvrđeni propusti kod izdavanja diploma, već se, kako kaže glasnogovornica Inspektorata Dušanka Makivić, susreću sa falsifikatima.

"Ako posmatramo podatke za devet mjeseci ove godine po osnovu zahtjeva za provjeru, izvršen je uvid u zakonitost sticanja dokumenata obrazovanja za 14 lica, te su nadležnom ministarstvu unutrašnjih poslova dostavljeni podaci za šest lica zbog postojanja osnovane sumnje da je počinjeno krivično djelo falsifikovanja isprave. Prošle godine smo izvršili uvid u zakonitost sticanja diplome za 17 lica i dostavili smo ministarstvu zbog osnovane sumnje da je počinjeno djelo falsifikovanja, informacije i podatke za osam lica", kaže Makivić.

Ko falsifikuje diplome?

Na desetine uhapšenih zbog falsifikovanja diploma u Bosni i Hercegovini i na hiljade kupljenih diploma, ponajviše govore o stanju u državi, koja to ne može dovesti pod kontrolu, smatra profesorica Lamija Tanović.

"Sada su na redu razni skandali u obrazovanju, proizvodnja i kupovanje diploma, u pravosudnom sistemu jednako tako imate masu nelogičnih stvari, sudskih procesa koji je prvo silno najave, a onda sve padne u vodu. Imate nešto čemu cijeli ovaj svijet svjedoči da se radi o ljudima koji su stekli neku imovinu na neadekvatan, korumpiran način pa sve to nekako prolazi", smatra Tanović.

Posljedice će, vjeruje profesorica Tanović uskoro biti vidljive, jer dok mladi koji žele na pošten način steći i znanje i zvanje odlaze. Oni koji ostanu, u većini slučajeva zaboraviće da se u Bosni i Hercegovini živjelo pošteno, te da su se i diplome, a i poslovi dobijali po kvalifikacijama, a ne stranačkoj pripadnosti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG