Dostupni linkovi

OSA: Izmišljanje afere sa diplomom Mehmedagića novi nasrtaj na Agenciju


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Rješenje kojim Inspektorat entiteta Republika Srpska traži od Univerziteta za poslovne studije poništavanje diplome direktora Obavještajno-sigurnosne/bezbjednosne (OSA) agencije Bosne i Hercegovine predstavlja novi nasrtaj na Agenciju i direktora Osmana Mehmedagića, saopćeno je iz te institucije.

Iz OSA-e navode da je diploma direktora Mehmedagića uredno stečena i izdata, te da je to potvrđeno u više ranijih provjera koje je kroz svoju karijeru u obavještajnom sektoru Mehmedagić prolazio.

Dodaju da su OSA i direktor Mehmedagić već duže vrijeme pod konstantnim udarima pojedinih pravosudnih i političkih centara moći kojima ne odgovara zakonit, profesionalan i odgovoran rad Agencije u borbi protiv kriminala i drugih štetnih djelovanja po državu Bosnu i Hercegovinu i njene građane.

"Pokušaj da se preko Inspektorata RS na ovakav način diskredituju direktor Mehmedagić i OSA BiH samo su nastavak tih udara i potpuno je jasno ko i s kojim ciljem stoji iza njih. Pravosudne institucije i inspekcije imaju pravo da u skladu sa zakonom vrše provjere, ali niko nema pravo da montira bilo kakve istrage kojima bi diskreditirali osobe koje se suprotstavljaju organizovanom kriminalu u BiH", saopćeno je iz OSA-e.

Inspektorat Republike Srpske naložio je poništavanje fakultetske diplome direktora Obaveštajno-sigurnosne agencije (OSA) Bosne i Hercegovine Osmana Mehmedagića. Poništenje je uslijedilo nakon zahtjeva Tužilaštva Bosne i Hercegovine za provjeru zakonitosti sticanja njegove diplome koju je izdao „Fakultet za poslovne studije“ čiji pravni sljedbenik je „Univerzitet za poslovne studije“ Banja Luka.

Kako se radi o prvostepenom postupku Mehmedagić će imati mogućnost žalbe, naveli su u Inspektoratu RS.

Priča o diplomi direktora OSA-e postala je aktuelna nakon što je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine početkom ove godine pokrenulo istragu o lažnim diplomama te zatražilo od svih direktora sigurnosnih agencija BiH da dostave na uvid svoje diplome. Prema ranijim pisanjima medija, sve sigurnosne agencije odgovorile su na zahtev Tužilaštva BiH, osim OSA-e.

Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) BiH je još od 25. jula 2017. godine bez parlamentarnog nadzora zbog turbulencija u Komisiji za nadzor nad OSA-om u prošlom mandatu, ali i zbog činjenice da novi saziv zakonodavne vlasti nikada nije formirao parlamentarne komisije.

Mehmedagiću će u novembru ove godine isteći mandat na čelu OSA-e, a SNSD je već najavio kako Mehmedagić nema podršku njihovih funkcionera za novi mandate, podseća Klix.ba.

XS
SM
MD
LG