Dostupni linkovi

Debata u Savetu UN za ljudska prava o rasizmu i policijskom nasilju


Savet UN za ljudska prava, arhivska fotografija

Savet UN za ljudska prava prihvatio je jutros predlog afričkih zemalja za organizovanje hitne debate o rasizmu i policijskom nasilju koja će biti održana u sredu, u jeku protesta širom sveta nakon smrti Džordža Flojda u SAD.

Odluka je doneta jednoglasno, odnosno nijedna od 47 zemalja članica tog organa UN nije se usprotivila, u okviru nastavka 43. sednice Saveta za ljudska prava koja je prekinuta sredinom marta zbog pandemije korona virusa.

Predsednica Saveta za ljudska prava Elizabet Tiši-Fislberger je precizirala da će sastanak biti održan u sredu u 15 časova. Ta vrsta hitne debate, organizovane tokom sednice Saveta, omogućava usvajanje rezolucija čak i nakon isteka roka za podnošenje nacrta teksta.

U pismu u ime grupe afričkih zemalja, ambasador Burkine Faso pri UN u Ženevi Dijedone Dezire Suguri zatražio je u petak od Saveta da organizuje debatu o "aktuelnim kršenjima ljudskih prava ;rasno podstaknutim, sistemskom rasizmu, policijskoj brutalnosti i nasilju na mirnim demonstracijama".

Taj apel je usledio nakon što su porodica Džordža Flojda, kao i porodice drugih žrtava policijskog nasilja i više od 600 nevladinih organizacija pozvale Savet za ljudska prava da preduzme hitne mere zbog problema rasizma i nekažnjivosti policije u SAD.

Ambasador Burkine Faso je danas podsetio da su "tragični događaji od 25. maja 2020. u Mineapolisu u SAD koji su doveli do smrti Džordža Flojda, pokrenuli širom sveta proteste protiv nepravde i brutalnosti sa kojima se ljudi afričkog porekla svakodnevno suočavaju u mnogim delovima sveta".

"Smrt Džordža Flojda nije, nažalost, izolovan incident", naveo je ambasador.

"Na žalost, smrt tamnoputog Džordža Flojda nije izolovan incident", navodi se u pismu koje su danas objavile UN.

Smrt drugog Afroamerikanca Rejšarda Bruksa, na kojeg je krajem prošle sedmice u Atlanti pucao beli policajac ponovo je izazvala proteste. Patolog je saopštio da je u pitanju ubistvo uzrokovanom hicem ispaljenim u leđa.

Afroamerikanac Džordž Flojd (46), čija je smrt podstakla proteste protiv rasizma širom sveta, ubijen je tokom brutalnog hapšenja u Mineapolisu, kada mu je policajac belac koji je sada optužen za ubistvo Derek Šovin, kolenom pritisnuo vrat i držao ga u tom položaju skoro devet minuta sve dok nije prestao da se pomera, iako je Flojd molio za vazduh i govorio da se guši.

SAD nisu članica ovog foruma u Ženevi iz kojeg su istupile prije dve godine navodeći kao razlog pristrasnost protiv Izraela.

XS
SM
MD
LG