Dostupni linkovi

Izrael pozdravio povlačenje SAD iz Saveta UN za ljudska prava


Premijer Izraela Benjamin Netanjahu pohvalio potez SAD
Premijer Izraela Benjamin Netanjahu pohvalio potez SAD

Izrael je pozdravio odluku Sjedinjenih Američkih Država o povlačenju iz Saveta UN za ljudska prava (UNHRC), označivši je "hrabrom, a protiv licemerja i laži" međunarodnog tela za koje je ambasadorka SAD pri UN Niki Hejli rekla ima predrasude prema jevrejskoj državi.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu je pohvalivši potez SAD, označio Savet "pristrasnim, neprijateljskim, antiizraelskom organizacijom koja je izdala svoju misiju zaštite ljudskih prava".

"Umesto da se bavi režimima koji sistematski krše ljudska prava UNHRC se opsesivno fokusira na Izrael, jedinu istinsku demokratiju na Bliskom istoku. Odluka SAD da napusti to telo koje ima predrasuda je nedvosmislena izjava da što je dosta, dosta je", navedeno je sinoć u saopštenju kabineta izraelskog premijera, prenosi Beta.

Prethodno je američka ambasadorka Hejli saopštila da se SAD povlače iz Saveta, dodavši da ta organizacija "nije vredna svog imena". Izraelski ambasador u UN Dani Danon je takođe pohvalio američko saopštenje, ocenivši da su u njemu SAD "dokazale ponovo svoju posvećenost istini i pravdi i nespremnost da se dozvoli da slepa mržnja Izraela u međunarodnim institucijama ostane bez odgovora".

"Savet za ljudska prava je dugo bio neprijatelj onih koji istinski brinu za ljudska prava širom sveta", rekao je Danon, zahvalivši predsedniku SAD Donaldu Trampu, državnom sekretaru Majku Pompeu i ambasadorki Hejli.

Ministar odbrane Izraela Avigdor Liberman pozvao je u maju SAD da se povuku iz Saveta zbog licemerja u kritikovanju politike jevrejske države u odnosu na pojas Gaze.

Izrael nije član Saveta za ljudska prava čije članove bira Generalna skupština UN, navode izraelski mediji.

XS
SM
MD
LG