Dostupni linkovi

Prekinuto vanredno stanje u Severnoj Makedoniji


Skoplje tokom pandemije korona virusa, 20. mart
Skoplje tokom pandemije korona virusa, 20. mart

U Severnoj Makedoniji u ponoć, 13. juna je prestalo da važi vanredno stanje, uvedeno 18. marta da bi omogućilo vlastima da se lakše bori sa epidemojom korona virusa.

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski je 12. juna najavio da neće ponovo produžavati vanredno stanje, jer, kako je istakao, za to više nema potrebe.

On je rekao da je od vlade dobio informacije da je obezbeđeno dovoljno medicinske i zaštitne opreme i da su donete potrebne ekonomske mere.

Prema rečima Pendarovskog, vlasti i bez vanrednog stanja mogu da primenjuju mere za suzbijanje epidemije, kao što su policijski čas i karantin.

Pošto je 18. marta uvedeno vanredno stanje "radi zaštite i borbe sa posledicama širenja virusa", odlukom vlade u Skoplju 22. marta su odloženi vanredni parlamentarni izbori koji su bili zakazani za 12. april.

Prema uredbi vlade u Skoplju kojim su odloženi, izbori treba da se održe 22 dana od završetka vanrednog stanja. Predsednik Severne Makedonije je ukupno četiri puta proglašavao, odnosno produžavao vanredno stanje - dva puta po 30 dana i dva puta po 14 dana.

XS
SM
MD
LG