Dostupni linkovi

Afričke zemlje zatražile od Saveta UN raspravu o rasizmu


Savet UN za ljudska prava, arhivska fotografija

Afričke zemlje pozvale su Savet UN za ljudska prava da hitno organizuju raspravu o rasizmu i policijskom nasilju, posle smrti Afroamerikanca Džordža Flojda i talasa protesta u Sjedinjenim Američkim državama i u svetu na kojima se, između ostalog, traži rasna jednakost.

Afrička grupa koju čine 54 zemlje, uputila je u petak pismo Savetu UN za ljudska prava u kojem traže "hitnu raspravu o aktuelnom kršenju ljudskih prava na osnovu rasizma, kao i o policiskom nasilju prema osobama afričkog porekla i nasilju prema mirnim protestima".

Pismo je u ime Afričke grupe Savetu UN za ljudska prava predao ambasador Burkine Faso Dijedone Dezire Suguri.

"Tragična dešavanja 25. maja u Mineapolisu u SAD su dovela do smrti Džordža Flojda i izazvala proteste širom sveta protiv nepravde i brutalnosti prema osobama afričkog porekla koja se sa tim suočavaju svakodnevno u mnogim područjima u svetu", navodi se u pismu i dodaje da nažalost Flojdova smrt "nije izolovani slučaj".

U pismu se traži da debata bude održana naredne nedelje tokom nastavka 43. zasedanja Saveta UN za ljudska prava prekinutog u martu zbog pandemije korona virusa.

Flojdova i porodice drugih žrtava policijskog nasilja, kao i više od 600 nevladinih organizacija nedavno je zatražilo od Saveta UN za ljudska prava da hitno pokrenu raspravu o problemu rasizma i nekažnjivosti policije u SAD.

Džordž Flojd, nenaoružani Afroamerikanac, preminuo je u bolnici u Mineapolisu 25. maja, nakon privođenja tokom koga je zabeležena policijska brutalnost. Na video snimku Flojdovog hapšenja vidi se kako mu policajac Derek Šovin (Chauvin) drži koleno na vratu skoro devet minuta, iako Flojd govori da ne može da diše.

Šovin je optužen za drugostepeno ubistvo i preti mu kazna zatvora do 40 godina, a s njim su optužena i trojica policajaca koja su mu pomagala. Flojdova smrt izazvala je proteste širom SAD i sveta, koji su pokrenuli pitanje reforme policije u toj zemlji i odnosa prema kolonijalizmu na globalnom nivou.

SAD: Nastavljeno rušenje spomenika
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:37 0:00

XS
SM
MD
LG