Dostupni linkovi

Dačić: Srbija je spremna za nastavak dijaloga sa Kosovom


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić će posle izbora u Srbiji, 21. juna, o nastavku dijaloga s Prištinom razgovarati sa evropskim zvaničnicima, pre svega sa visokim predstavnikom Evropke unije (EU) za spoljnu politiku Žozepom Boreljom (Josep Borrell) i specijalnim predstavnikom EU za dijalog Srbije i Kosova, Miroslavom Lajčakom, izjavio je u Rimu ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

Dačić je, kako je saopštilo njegovo ministarstvo, istakao da je Beograd spreman za nastavak dijaloga s Prištinom.

"Pošto je nova Vlada (Kosova) ukinula te takozvane recipročne mere, a pre toga i takse, stekli su se uslovi za nastavak dijaloga“, rekao je Dačić novinarima u Rimu.

"Mi smo spremni za nastavak dijaloga. Mi želimo da dođe do jednog trajnog rešenja, kompromisa, ali u ovom trenutku je veoma rano o svemu tome govoriti, jer dijaloga dugo nije bilo, pre svega bio je blokiran jednostranim odlukama Prištine", naveo je Dačić.

Dačić je rekao i da je, kako je naveo, važno da se vlasti u Prištini izjasne "da li poštuju ono što je do sada dogovoreno ili ne, da li poštuju Briselski sporazum, ili mi sada počinjemo pregovore ispočetka, što je za nas apsolutno neprihvatljivo jer je Evropska unija bila garant potpisivanja tog sporazuma".

Dijalog Beograda i Prištine koji bi trebalo da dovede do pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa prekinut je pre nešto više od godinu dana kada je Priština uvela takse na 100 odsto na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine (BiH). Srbija nastavak dijaloga uslovljavala ukidanjem taksi i mera reciprociteta, što je Kosovo učinilo 6. juna, a zvanični Beograd pozdravio.

Tokom jednodnevne posete Italiji, Dačić je u Rimu s ministrom spoljnih poslova Luiđijem Di Majom razgovarao o bilateralnoj saradnji i obnavljanju putovanja obustavljenih zbog pandemije.

XS
SM
MD
LG