Dostupni linkovi

Đurić: Ispravna odluka Prištine, trebalo ranije


Marko Đurić
Marko Đurić

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo Marko Đurić izjavio je da je ispravna odluka Prištine o ukidanju zabrane trgovine odavno morala da bude doneta.

“Velika, nemerljiva šteta već je svima naneta dvogodišnjom blokadom od strane neodgovornih predstavnika privremenih institucija samouprave u Prištini”, naveo je Đurić u saopštenju.

Taksu od 100 odsto na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine uvela je Vlada Ramuša Haradinaja (Ramush) krajem 2018. godine, nakon neuspelog pokušaja Kosova da se učlani u Interpol, čemu se Srbija aktivno protivila na međunarodnoj sceni.

Zbog takse je došlo i do prekida briselskog dijaloga o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, čije ukidanje je Srbija tražila kao uslov za nastavak dijaloga.

Na ukidanju takse već duže vreme su insistirale i SAD i EU.

Ramuš Haradinaj je podneo ostavku na mesto premijera Kosova 19. jula 2019. godine, nakon čega je pala i njegova vlada.

Posle održanih vanrednih parlamentarnih izbora, 6. novembra 2019, za premijera Kosova je 3. februara ove godine izabran lider pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti (Albin).

Nakon nepuna dva meseca od formiranja, u Skupštini Kosova izglasano je nepoverenje Vladi Aljbina Kurtija na zahtev njegovog koalicionog partnera - Demokratskog saveza Kosova (DSK).

Po ukidanju mera reciprociteta, koraka koji je povukla novoizabrana vlada premijera Kosova Avdulaha Hotija (Avdullah), Marko Đurić je u saopštenju pozvao privrednike na obe strane da iskoriste priliku da se bolje povežu I stvore nove šanse za ljude svih nacionalnosti.

Jačanje ekonomske saradnje Beograda i Prištine je neophodni sastojak normalizacije odnosa, a dalje jačanje srpske ekonomije ojačaće i srpsku državnu poziciju, istakao je Đurić.

Izrazio je i uverenje da će Srpska lista nastaviti da svojim radom u kosovskoj vladi dati doprinos uklanjanju pritisaka na Srbe.

XS
SM
MD
LG