Dostupni linkovi

Lufthanza ukida 22.000 radnih mesta širom sveta


Nemačka avio kompanija Lufthanza zbog krize usled pandemije korona virusa namerava da ukine 22.000 radnih mesta širom sveta, što je 16 odsto, saopštila je ta kompanija agenciji Frans pres.

"Imaćemo 22.000 manje mesta sa punim radnim vremenom u okviru grupe Lufthanza, a polovina je u Nemačkoj", navodi ta kompanija i precizira da želi da izbegne otpuštanja "koliko je to moguće".

Grupa Lufthanza u okviru koje posluju evropske kompanije Svis (SWISS), Ostrijan (Austrian), Brisels erlajns (Brussels Airlines) i Jurovings (Eurowings), ima 135.000 zaposlenih širom sveta.

BLOG UŽIVO O KORONA VIRUSU

Predsednik Upravnog odbora Lufhtanze Karsten Špor je početkom juna ocenio da je višak samo 10.000 zaposlenih.

Međutim, "potražnja u vazdušnom saobraćaju očigledno će biti obnovljena veoma polako", navodi kompanija koja takođe planira smanjenje flote za 100 aviona od 763 letelice koliko ih ima.

"Bez značajnog smanjenja troškova za osoblje tokom krize, ugrozićemo mogućnost boljeg ponovnog pokretanja i rizikovati slabljenje Lufthanze", prokomentarisao je Mihael Nigeman, šef ljudskih resursa u izvršnom odboru grupe.

Lufthanza je zbog pandemije korona virusa u prvom tromesečju 2020. izgubila 2,1 milijardu evra, a da bi prevazišla krizu dobila je devet milijardi evra državne pomoći i kredite koje garantuje nemačka država.

XS
SM
MD
LG