Dostupni linkovi

Iata: Aviosaobraćaj se neće vratiti do 2023. na nivo pre krize


Aviosaobraćaj se neće vratiti na nivo od pre krize pre 2023. godine, ocenila je danas Međunarodna asocijacija za vazdušni saobraćaj (Iata).

Prvo će se ovog leta ponovo pokrenuti unutrašnje veze, posle čega će uslediti mnogo sporije obnavljanje međunarodnog saobraćaja.

Po oceni te organizacije koja okuplja 290 aviokompanija, saobraćaj će 2021. (meren kilometrima po putniku) biti 24 odsto manji od nivoa 2019, zasnovano na pretpostavci da će obnova početi u trećem tromesečju 2020. ponovnim otvaranjem unutrašnjih veza.

Obnova aviosaobraćaja zavisi od brzine kojom se otvaraju granice i od brzine oporavka privrede sveta, a uticaj na dugolinijski saobraćaj će biti mnogo veći i trajaće mnogo duže, navela je ta organizacija.

Po pesimističkijem cenariju - ukoliko restrikcije za saobraćaj budu trajale i u trećem tromesečju ove godine, Iata predviđa da će nivo saobraćaja pasti 34 odsto 2021. godine.

Prema anketi te organizacije 58 odsto ispitanih putnika će u prvo vreme ograničiti putovanja na domaće letove, po svojoj zemlji.

Generalni direktor Iate Aleksander Žuniak je rekao da to ukazuje koliko je važno da se donesu zajedničke mere za zdravstvenu bezbednost u avionskim putovanjima.

Rekao je da se sada vode pregovori na međunarodnom nivou da se utvrde određene zajedničke mere kontrole i sanitarne mere.

Dok se čeka da stigne vakcina protiv novog korona virusa, Iata se zalaže za kombinaciju različitih mera, među kojima je nošenje maske i kontrola temperature putnika.

Ta organizacija je strogo protiv mera karantina putnika pri dolasku na odredište.

Kako je navela, 69 odsto ispitanih putnika je reklo da bi odbilo da putuje u slučaju da ih na kraju puta čeka 14-dnevni karantin.

XS
SM
MD
LG